Nyheter

BEIJING: Dong Fun (t.v.) sammen med Singapores marinesjef Sean Wat i Beijing i september 2023.

Dong er Kinas nye forsvarsminister

Admiral Dong Jun kommer fra stillingen som sjef for Kinas sjøforsvar.

Publisert Sist oppdatert

24. oktober ble Li Shangfu avsatt som Kinas forsvarsminister. Ingen formell grunn ble gitt, men nyhetsbyrået Reuters meldte i september at han var under etterforskning for korrupsjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Litt over to måneder senere er etterfølgeren på plass. Admiral Dong Jun, tidligere sjef for sjøforsvaret i Kinas frigjøringshær, er landets nye forsvarsminister. Før han var sjøforsvarssjef, ledet Dong kommandoen som har ansvaret for operasjoner i Sør-Kina-havet, et havområdet der flere land har konkurrerende territorialkrav.

I oktober brøt det ut krangel mellom Kina og Filippinene, da et skip fra den kinesiske kystvakten seilte inn i et filippinsk skip. I desember hevdet Kina at et amerikansk krigsskip krenket deres farvann i nærheten av en atoll Kina gjør krav på.

Dong må også håndtere forholdet til Taiwan, en øy som formelt er en del av Kina, men i praksis fungerer som en uavhengig stat. I sin nyttårstale sa Kinas president Xi Jinping at en gjenforening av Kina og Taiwan er «uunngåelig».

Dong er den første kinesiske forsvarsministeren med bakgrunn fra sjøforsvaret.

Powered by Labrador CMS