Nyheter

ØVELSE: Taiwanske soldater under en missiløvelse i juni 2023.

Kinas president sier en «gjenforening» med Taiwan er uunngåelig

En kinesisk «gjenforening» med Taiwan er uunngåelig, sa president Xi Jinping i sin nyttårstale søndag, kun to uker før det holdes valg i den omstridte øystaten.

Publisert Sist oppdatert

– Gjenforeningen av moderlandet er historisk uunngåelig, sa Xi da han ønsket kineserne et godt nyttår.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Presidentvalget på Taiwan 13. januar finner sted i en tid der forholdet mellom Beijing og Taipei er svært anstrengt. Kina har økt militær virksomhet i Taiwanstredet den siste tiden for å hevde sitt suverenitetskrav over øya.

Kina anser Taiwan for å være dets «hellige territorium» og har aldri avvist bruk av makt for å få øynasjonen under kinesisk kontroll, selv om Xi ikke nevnte militære trusler i sin TV-sendte tale søndag.

– Landsmenn på begge sider av Taiwanstredet bør være bundet av en felles følelse av hensikt og sole seg i glansen av den kinesiske nasjonen, sa han i talen.

Det er imidlertid kvassere uttalelser enn i fjorårets nyttårstale, da Xi kun sa at folk på begge sider av Taiwanstredet bør anse seg selv som medlemmer av den samme familien.

Powered by Labrador CMS