Taiwan-spesial kapittel 2

Slik blir krigen om Taiwan

TAIPEI OG KINMEN (Forsvarets forum): Dersom Kina invaderer Taiwan, kan USA og dets allierte miste flere titalls skip, hundrevis av fly og mange tusen soldater.

Publisert Sist oppdatert

Fra stranden på øya Lille Kinmen ser man silhuetten av den kinesiske millionbyen Xiamen, der en rekke moderne skyskrapere reiser seg over strandlinjen. På det nærmeste er øya bare noen få kilometer fra fastlandet.

Mange på Lille Kinmen og den litt større naboøya Kinmen har slektninger på fastlandet. Flere forteller at de er imponert over den økonomiske utviklingen og moderniseringen Kina har vært gjennom de siste tiårene.

– Livet på begge sider er ganske likt, og vaner og tradisjoner er også som hos oss, sier kinesiske Pei-qin, som har flyttet fra fastlandet for å gifte seg med en taiwaner på Kinmen.


Det var på disse øyene det siste slaget sto mellom kommunistpartiet under ledelse av Mao Zedong og Chiang Kai-sheks nasjonalister. Den kinesiske borgerkrigen ble avsluttet i 1949, men i august 1958 forsøkte styrker fra fastlandet å innta en av Kinmen-øyene. De ble slått tilbake.


Kinmen er full av minner fra borgerkrigen. En vegg av høyttalere vendt mot fastlandet spiller fortsatt propagandasanger på full guffe med jevne mellomrom. Gamle festningsverker står langs strendene.

I dag er kampene illustrert gjennom en kort teaterforestilling for turister, der skuespillere i militæruniformer håndterer en gammel kanon plassert i en hule ved kysten. Om Kina skulle gjøre et nytt fremstøt, vil nok kampen se ganske annerledes ut, selv om Taiwan fortsatt baserer en del av forsvaret sitt på tungt artilleri bygget inn i fjellet. En invasjon vil mest sannsynlig innebære en landgang på Taiwans strender.

Men nye våpen gir Kina flere muligheter. Kina har et stort arsenal av ballistiske missiler og kryssermissiler.

Tzu-yun Su, forsker ved tankesmien INDSR.

– Jeg tror at Folkerepublikken Kina er mer enn kapable nok til å starte en krig. Så trusselen er alvorlig, sier Tzu-yun Su, forsker ved tankesmien INDSR.

Om et angrep vil være vellykket, er han mindre overbevist om. Forskeren mener at Taiwan er i en bedre posisjon enn Ukraina var da Russland invaderte i februar 2022.

– For eksempel har Ukraina en lang grense mot Russland. Den russiske hæren kan invadere til fots, eller til og med på sykkel. Folkets frigjøringshær må derimot sende sine soldater med skip eller fly. Det gir Taiwan gode muligheter til å forsvare seg. Taiwanstredet er videre enn Den britiske kanal. Jeg tror Taiwan kan forsvare seg med moderne missiler, spesielt forsvarsmissiler, sier Su.


Spillet

I januar publiserte tankesmien Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington DC en rapport som beskrev resultatet av krigsspill som simulerte angrep på Taiwan. Hovedscenariet i krigsspillet innebærer at USA deltar i forsvaret av øya.

Invasjonen starter ifølge simuleringen med at Kina bombarderer mesteparten av Taiwans sjøforsvar og luftvåpen. Kinas marine omringer så Taiwan, for å hindre skips- og flytrafikk til og fra øya. Deretter vil Kina prøve en landgang med flere titalls tusen soldater, og samtidig slippe fallskjermjegere lenger inne på land.


I hovedscenariet ble det lagt til grunn at Japan tillater bruk av amerikanske baser i landet, og vil delta aktivt i krigen om Kina angriper japansk territorium, mens Filippinene vil holde seg nøytralt. En annen antagelse er at to av fire skvadroner fra det amerikanske luftvåpenet stasjonert i Sør-Korea, vil delta i kampene.


Utfallet av krigsspillet var i de fleste tilfeller at Kina etter det første angrepet møter større motstand, både av taiwanske styrker som slår tilbake landgangene og av amerikanske skip, ubåter og fly.

– Vi kjørte spillet 25 ganger med et dusin forskjellige scenarier. I de fleste scenariene kunne USA opprettholde et selvstendig og demokratisk Taiwan, men til en veldig høy pris. USA og dets allierte vil tape flere titalls skip, hundrevis av fly og tusenvis av soldater i løpet av tre til fire uker, sier Mark F. Cancian, en av forskerne ved CSIS som deltok i prosjektet.

Oversikt over fly- og marinebaser i og rundt Taiwan. At symbolet er falmet betyr at flybase basen er i et land som kanskje vil holde seg nøytralt i en konflikt mellom Kina og Taiwan. USA pleier også å ha hangarskip i farvannet rundt øya.


Utfallet av alle versjonene av hovedscenariet – de versjonene av krigsspillet med forutsetninger forskerne mener er mest sannsynlig – er at USA mister to hangarskip, mens Taiwan mister halvparten av sitt luftvåpen. Tapene på kinesisk side er også svært omfattende.

– De kinesiske tapene vil være så store at det trolig kan gå utover kommunistpartiets fremtid, sier Cancian.

Krigsspillet viser at Taiwans marine og luftvåpen er sårbare for angrep. Ifølge Cancian kan Taiwan med fordel prioritere landbaserte anti-skip- og anti-luft-systemer fremover.

Han trekker frem langtrekkende og presise missiler som Kinas største fordel i en eventuell krig. En svakhet er at landet ikke har erfaring med store, kompliserte militæroperasjoner, ei heller med landganger.

– Den andre svakheten er at kinesiske styrker vil være veldig eksponert under en invasjon. De må krysse stredet, de må støtte styrkene på land, noe som gjør skipene deres sårbare for angrep med amerikanske langtrekkende missiler, sier Cancian.

Geografien er også til Taiwans fordel. Innlandet består av høye fjell, mens byene i lavlandet ligger på åpne sletter med mange elver.


– Mesteparten av Taiwans militære kapasiteter er i nord, for å forsvare hovedstaden. I krigsspillet vårt gikk kineserne som regel i land i sør, som betyr at de måtte kjempe seg nordover på øya. Og det er veldig vanskelig, sier Cancian.

Taiwans overlevelse vil i stor grad være avhengig av hvordan andre land stiller seg til krigen. Uten amerikansk støtte, er Taiwans sjanser betydelig mindre.
– Taiwan vil klare seg en stund, men vil ikke lykkes, sier Cancian.

Karantene

Kina kan også bestemme seg for at en invasjon vil være for kostbart eller risikabelt, og heller velge å omringe og isolere Taiwan. 70 prosent av Taiwans mat er importert, ifølge TV-kanalen Taiwan Plus. I tillegg er nesten all Taiwans energibruk basert på importert fossilt brennstoff. Taiwan har oljereserver for fem måneder, kull for 39 dager og gass for elleve dager.

I april i år holdt Kina en øvelse med skip og fly utenfor Taiwan, der de trente på en blokade av øya. Skulle en slik plan settes ut i live, kan USA svare med å eskortere lasteskip inn og ut av Taiwan med militære fartøy.

Det går svært trafikkerte handelsruter i farvannet rundt Taiwan, og en blokade av øya vil få store konsekvenser for andre land i regionen, inkludert Kina. Taiwan er verdens største produsent av halvledere, en nødvendig komponent for å lage mikroprosessorer. Kina er den største importøren av halvledere fra Taiwan.


– Et isolert Taiwan er en enorm utfordring, ikke bare for Taiwan, men for det internasjonale samfunnet, sier Su ved INDSR.


En smartere strategi fra Kinas ståsted vil ifølge Su være en karantene av øya.

– Akkurat som USA gjorde med Cuba. Karantene betyr at handelsrutene på sjøen holdes åpne og skip med mat eller annen ikke-militær last slipper gjennom, men at Kina undersøker lasten, for å vise Beijings suverenitet, sier Su.

For å møte en eventuell blokade eller karantene jobber Taiwan med å utvikle moderne ubåter. De to øya har nå er fra 1980-tallet.

Globale konsekvenser

En krig om Taiwan vil ikke bare merkes i Øst-Asia. Den vil få globale konsekvenser. Kina er verdens nest største økonomi etter USA, og er en betydelig kunde av vestlige produkter, fra jernmalm til designervesker. Vestens import av varer fra Kina er enda større. Hvis halvledere fra Taiwan blir borte fra verdensmarkedet, vil det føre til stopp i mye av verdens produksjon av elektronikk.

– Oljefondet forvitrer den dagen det blir krig om Taiwan. Aksjemarkedet vil stupe og skulle det også bli sånn at USA og Kina begynner å skyte på hverandre, så er det ikke slik at verdensøkonomien kommer på fote igjen året etter. Da står man for en helt fundamental ny tidsperiode, hvor handel må diversifiseres helt bort fra Kina, man må opprette helt nye produksjonssenter og så videre, sier Øystein Tunsjø ved Forsvarets høgskole.


De sikkerhetspolitiske ringvirkningene vil også bli enorme.

– Hvis krigen blir langvarig, kan det også være fare for eskalering av dette til å bli et atomkrig mellom Kina og USA. Og hvis Kinas invasjon skulle mislykkes, som jo også er en distinkt mulighet, så kunne det raskt føre til Xi Jinpings fall og en akutt krise i Kina som kanskje også kunne ramme hele kommunistpartiet, sier Stein Tønnesson, asiaforsker ved Fredsforskningsinstituttet Prio.

Folkerepublikken ble slått tilbake etter angrepet på Kinmen i 1958. Noen vil antagelig finne en viss ironi dersom et nytt angrep på Taiwan ender i det kinesiske kommunistpartiets fall.

Fikser i Taiwan: Su-chen Ava Kuo

Taiwan

Offisielt navn: Republikken Kina

Innbyggere: 23.9 millioner

Areal: 36 179 kvadratkilometer

Hovedstad: Taipei

Offisielt språk: Kinesisk (mandarin)

Den kinesiske borgerkrigen mellom Chiang Kai-sheks nasjonalistparti (KMT) og Mao Zedongs kommunistparti endte med at nasjonalistene ble drevet til Taiwan i 1949.

Taiwan har aldri erklært seg som en selvstendig stat. Frem til 1971 representerte Taiwan Kina i FN, før plassen ble overtatt av Folkerepublikken Kina. USA skiftet fra å anerkjenne Taiwan til Folkerepublikken i 1979.

Fra 1949 til 1988 var det unntakstilstand i Taiwan, en periode som blir kalt Den hvite terroren. Forbudet mot opposisjonspartier ble opphevet i 1989.

Kilde: Store norske leksikon



Powered by Labrador CMS