Julekalender 2021

Reportasjen om gardist Geir Gjelten som fikk hilse på Kronprinsfamilien preger forsiden og får god plass inne i bladet.

Luke 24: Tryllende gardist på Skaugum

Starten på reportasjen i Mannskapsavisa på nyåret 1979 er nesten som i eventyret.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det var en gang en gardist som het Geir. Geirs høyeste ønske var å hilse på kronprinsfamilien på Skaugum. I de lange timene han sto på vakt drømte han om hvordan det så ut innenfor veggene på den store gården. Om kvelden lyste og skinte det fra vinduene. Kunne jeg bare få en liten titt inn, tenkte han.

Gardist Gjelten har respondert på oppfordringene til leserne av soldatavisa i den siste tiden: – Fritt fram for ville ønsker! Avisa tar på seg spanderbuksene. Alt du behøver er å sende oss noen ord.

Redaksjonen har gjennom hele 1978 tilbudt leserne spenning og opplevelser – og overraskende reportasjevinklinger. Eneste begrensning på ønskene er at de må ha tilknytning til Forsvaret.

Visste ikke hva som skulle skje

MA velger å innfri Geir Gjeltens ønsker om å besøke kronprinsfamilien og å få en kort omvisning på Skaugum. Han fikk en førjulsgave som han aldri har glemt siden.

Journalist Erling Eikli og fotograf Arne Flaaten settes på oppgaven. De får grønt lys fra kronprinsparets adjutant, og deretter blir de enige med gardesjefen om detaljene.

Gjelten settes opp på Skaugum-vakt den desember-dagen det passer for kronprinsen å motta besøk. Gardisten vet ingen verdens ting om hva som skal skje.

Nåværende Forum-redaktør Eikli smiler når han forteller om hendelsene denne dagen. De møtte opp i vaktstua på Skaugum og spurte etter Gjelten. Han var ikke så lite overrasket da han fikk vite fat han umiddelbart skulle møte de kongelige i deres hus på Skaugum.

– Dette hadde jeg aldri trodd ville skje, sier Geir Gjelten i MA-reportasjen. Med blankpussede sko og i nypresset uniform blir Gjelten møtt av Märtha Louise på trappen. Reporterne, også de kledd i pent tøy, følger tett på.

Vel innenfor dørene stikker en spent liten prins Haakon Magnus hodet ut i entreen for å kikke nærmere på gjestene.

– Velkommen, sier kronprinsesse Sonja, og Gjelten gjør et dypt bukk som om han ikke har gjort annet enn å hilse på kongelige. Hun spør samtidig Haakon Magnus og Märtha Louise: – Tror dere at han kan passe på oss da?

De måler Gjelten fra topp til tå. Det er ikke tvil om at han med sine 1.91 på strømpelesten allerede har gjort inntrykk.

Eksklusive bilder

Etter omvisning fra rom til rom forteller kronprins Harald om bakgrunnen for at soldatene går vakt på Skaugum.

– Like før andre verdenskrig slo en dame seg inn gjennom et av de store vinduene med en øks. Før noen rakk å stoppe henne, hadde hun gått løs på møbler og annet inventar. Da ble det gardevakt her, sier Kronprinsen og legger til at Skaugum var en gave til hans far i 1929, gitt av minister Frederik Wedel Jarlsberg.

Arne Flaatens bilder forteller om en avslappet og god førjulsstemning. Den kulørte presse i inn- og utland ville i etterkant betale dyrt for motivene, men Mannskapsavisa hadde avtale om at tekst og bilder bare skulle bruker i MA.

Etter et glass brus, boller og mer prat spør kronprinsesse Sonja om gardisten har noen hobbyer. Da kommer det for dagen at Geir er halvprofesjonell tryllekunstner og president i Norsk Magisk Junior Cirkel.

Det blir god stemning i sofakroken. Barna synes trylling er utrolig spennende. Gardisten setter i gang med en rekke triks.

– Pass på, så jeg ikke jukser dere, sier han og utfører et nytt nummer.

– Gjør det en gang til da, ber Märtha Louise.

– Jeg gjør aldri en tryllekunst to ganger for samme publikum, sier Gjelten, men innrømmer likevel en reprise, siden dette er en høyst spesiell anledning.

Flere triks gjennomføres, til stor begeistring. Han forteller at han tryller med mye forskjellig, alt fra kort, tørkler til duer.

Gardist, tryllekunstner og julenisse

Så spør Kronprinsesse Sonja:

– Kanskje Gjelten vil komme og trylle på juletrefesten som Märtha Louise skal ha for klassen sin? Unggutten nikker og noterer datoen.

– Da kan du kanskje være julenisse også? Fortsetter hun.

Før besøket er over blir også Geir – med reporterne på slep – invitert inn på barnerommet til Märtha Louise, for å hilse på hennes ettårige undulat Petter. Men uten at undulaten blir trukket inn i trylleshowet denne gangen.

– Det var en fantastisk opplevelse. Vi trodde at det kanskje ble noen minutters prat, men Kronprinsparets imøtekommenhet var bare helt utrolig, kommenterer Eikli i dag. Han konkluderer i reportasjen med at drømmene ble innfridd – og litt til. Gjelten ble en attraksjon i bursdagen til Märtha Louise, og han stilte opp som julenisse på Skaugum.

– En opplevelse for livet

Slik husker 61-årige Geir Gjelten sine opplevelser på Skaugum:

– Jeg var ung og uerfaren. Men du verden hvilken mottagelse vi fikk. Det ble en opplevelse for livet, sier Gjelten og bekrefter at det ble to-tre opptredener for familien på Skaugum etter det første besøket.

Gjelten er bosatt i Lørenskog og har livnært seg som tryllekunstner, entertainer, «lommetyv» på fjernsyn og foredragsholder siden slutten av 1980-tallet.

Trylling var lidenskapen fra 13-årsalderen og en altoppslukende hobby i lang tid. Etter verneplikten utdannet Gjelten seg som ambulansesjåfør, og han arbeidet ved Oslo Legevakt i åtte-ni år.

– Jeg ble blant annet engasjert som tryllende postbud i NRK-serien Portveien. Mye skjedde, og jeg forsto etter hvert at jeg kunne livnære meg som entertainer. Det har gått fint, helt til korona-viruset nådde oss, forteller Gjelten.

Han har fortsatt en innrammet hilsen fra Kronprinsfamilien på kontorveggen. Reportasjen fra Mannskapsavisa for mer enn 40 år siden er også veggpryd samme sted.

Powered by Labrador CMS