Julekalender 2021

VENDEPUNKT: Etter utallige tester landet rundt, mener Paal Ravnaas og fotograf Werner Juvik at de må skjerpe seg. – Vi lover å begynne et bedre liv og spise sunnere mat, sier Ravnaas og Juvik (til høyre) med hver sin gulrot i munnen.

Luke 22: Topp, eller bomber og granater?

Vinteren 2016 blåser redaksjonen i fløyta igjen for en tredje omgang av den svært populære serien Messetesten. 22 år har gått siden forrige runde.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sjefstester er igjen Paal Ravnaas, som nå er redaksjonssjef i F. I pakt med digitaliseringen legges det også jevnlig ut messetest-videoer på forsvaretsforum.no.

– Vi sliper knivene, klargjør smekka og setter oss til bords for igjen å smake oss gjennom forsvarsmaten fra sør til nord, skriver Paal Ravnaas i introduksjonen.

Andøya til topps

Han har sterke minner fra tidligere tester da kjøkkensjefer konkurrerte seg imellom så sausspruten sto. For å oppnå toppscore. Bare noen få klarte det. Andre fikk slakt og måtte stå i rett for avdelingssjefen. Mat-karakterene blir rett som det er også lokalavismat.

I denne runden går serien over nærmere tre år, til desember i 2019. Kvaliteten på maten i Forsvaret er klart bedret siden de forrige rundene. Men det er først i aller siste anmeldelse at aller beste score deles ut: Andøya flystasjon får «Topp» og fem tallerkener. Dårligst matstell er det i Huseby-leiren og ved Høybuktmoen, begge med to tallerkener i denne runden.

I alt blir 23 avdelinger vurdert, men denne gangen unngås de store skandalene.

De to laveste karakterene «For dårlig» og «Bomber og granater» trekkes aldri fram.

106 kroner og 70 øre

Forsvarsforum.no har i forkant av den nye testrunden stilt spørsmål om maten ved avdelingene er god nok. 61 prosent vender tommelen opp, mens 21 prosent sier at de er misfornøyde. Magasinet F innser at kjøkkensjefene har en utfordrende oppgave, med et kostøre på kroner 106,70.

– Når vi igjen inviterer oss selv til bords, er det ikke fordi det hersker en generell misnøye med hva som serveres. I denne runden skal vi ikke bare smake på maten. Vi vil se på hele pakken og forhåpentlig kan vi gi noen tips og ideer til hvordan matopplevelsen kan bli mye bedre, heter det i magasinets redaksjonelle kommentar om temaet.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen velsigner Fs gjenoppliving av Messetesten.

– Det er sunt at avdelinger kan ha litt konkurranse seg imellom. Mat er en viktig trivselsfaktor på avdelingene, så om dette kan øke fokuset på å få enda bedre mat til soldatene, ønsker jeg Messetesten velkommen tilbake, sier admiralen.

Restaurant i toppklasse

Orlogskaptein Pål H. Stenberg i Forsvarsmateriell er Forsvarets forpleiningssjef. Han tror at konkurranse mellom de 56 spisemessene er til fordel for kundene, det vil si soldatene som spiser der.

– Det er til dels store variasjoner på både kvalitet og menyvalg, til tross for at de siste ti års fokus på å kunne forbedre mattilbudet gjennom et mer enhetlig tilbud, sier han.

I den aller siste testen i F rapporterer Paal Ravnaas begeistret at samarbeidet mellom kjøkken og soldater på Andøya flystasjon er unikt. Soldatene kan fra tid til annen selv bestemme menyen gjennom egne forslag.

Ravnaas begrunner topp-karakteren, blant annet slik:

«Da vi vitja Andøya, i slutten av november, ble det servert baconsurra torsk med rotgrønsaker og provencepoteter. Vi har ete torsk før i Forsvaret, og da vaks torskebitane i takt med tygginga. Så vi frykta det verste... men middagen denne dagen var av heilt utmerkt karakter. Restaurant i toppklasse, faktisk. Heilt perfekt ovnsbakt, perfekt smakssett og med tilbehør som stod til 20 i stil ved sidan av.»

Powered by Labrador CMS