Arbeiderparti-politiker Sverre Myrli
har fartstid fra Luftforsvaret og Heimevernet
og var vaktbe
tjent i Forsvarsbygg.

«Jeg har hatt permisjon
fra Forsvarsbygg så lenge
at jeg er usikker på
om de er klar
over det»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det ble løst mye verdensproblemer med kaffekoking over bålet, sier Arbeiderparti-politiker Sverre Myrli.

Han snakker om tida i Heimevernet. For etter førstegangstjeneste i Luftforsvaret, på Gardermoen flystasjon, ble han kalt inn i Heimevernet, til Nes HV-område i Hedmark.

Forsvarets forum har kartlagt de 169 valgte stortingsrepresentantene. Hvem har gjennomført førstegangstjeneste? Hvem har vært i utenlandstjeneste? Hvem har jobbet i Forsvaret eller forsvarssektoren? Og hvem har vært i utenriks- og forsvarskomiteen?

Vi fant blant annet ut at minst 41 av 169 stortingspolitikere har gjennomført førstegangstjeneste.

Én av dem er Sverre Myrli.

HV og Forsvarsbygg

Selv om han kunne blitt fritatt fra HV-øvelser når han ble stortingsrepresentant, møtte han likevel opp når han kunne. Da han røk ut av Stortinget i 2001 fortsatte han, tok et troppssjefskurs og ble sersjant.

Men Myrli var mer enn bare HV-mann. Han begynte også å jobbe i Forsvarets bygningstjeneste, det som i dag er Forsvarsbygg. Der var han fra 1994 til 1996 og fra 2004 til 2005. Først som vaktbetjent, så ble han konsulent.

– Jeg har faktisk permisjon fra en eller annen jobb i Forsvarsbygg. Jeg er litt usikker på om de er klar over det, fordi nå har det gått så lang tid. Men jeg har det svart på hvitt, sier Myrli.

Ryggsekk og felt-spade

– Hva tenker du er de største utfordringene til Forsvaret i årene som kommer?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Jeg har en stesønn som er i militæret. De er mye dyktigere og mer profesjonelle enn det vi var. Og det har skjedd en revolusjon på de 30 årene siden jeg var i militæret. Da hadde vi ryggsekk og felt-spade. Jeg har full respekt for den jobben Forsvaret har gjort. Færre gjennomfører, men de som gjennomfører, er det veldig høy kvalitet på.

Myrli har vært på Stortinget siden 2005. Siden den gang har han også vært med i Natos parlamentarikerforsamling. Det har gitt ham mulighet til å jobbe mye med forsvars- og sikkerhetspolitikk.

– Med tanke på det som skjedde i Ukraina og på Krim, så ser vi at vi nå har krig på europeisk jord. Det er oppsiktsvekkende. Og vi møter migrasjonsutfordringer og klimaendringer. Det kan skape ustabilitet. Så vi er nødt til å ruste opp og ha et forsvar som er trent på og som kan forutse nye trusler og utfordringer.

Powered by Labrador CMS