Venstre-politiker Grunde Almeland
var landstillitsvalgt:

«Jeg satt på galleriet i Stortinget da
politikerne stemte
over allmenn
verneplikt»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Grunde Almeland var tillitsvalgt i Forsvaret og kjempet for allmenn verneplikt da Stortinget stemte for i 2014. Nå sitter han der selv.

– Det var en ganske spesiell opplevelse, sier Almeland.

Forsvarets forum har kartlagt de 169 valgte stortingsrepresentantene. Hvem har gjennomført førstegangstjeneste? Hvem har vært i utenlandstjeneste? Hvem har jobbet i Forsvaret eller forsvarssektoren? Og hvem har vært i utenriks- og forsvarskomiteen?

Vi fant blant annet ut at 41 av 169 stortingspolitikere har gjennomført førstegangstjeneste.

Én av dem er Grunde Almeland.

Startet på Madla

I 2014 var han landstillitsvalgt i Forsvaret. Syv år senere kom han inn på Stortinget. Først ville ikke Venstre-politikeren inn i Forsvaret, men dro til Luftforsvaret og KNM Harald Haarfagre på Madla likevel. Der ble han hele førstegangstjenesten og ble avdelingstillitsvalgt. Så ble han landstillitsvalgt og var ansatt i to år.

– Det jeg husker best fra førstegangs-tjenesten, er rekruttskolen, sier Almeland.

– Det var dette sjokket i møtet med Forsvaret og hva det faktisk var. Å bo tett på folk, det var noe helt annet enn vi var vant til.

Trenger allianser

– Hva er den viktigste forsvarspolitiske saken for deg?

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– At man sørger for et fortsatt godt internasjonalt samarbeid om Forsvaret. At man sikrer en sterk allianse. Vi vet at enkeltpartier lefler med tanken på om vi skal melde oss ut av de samarbeidene og ha en helt annen politikk når det kommer til internasjonale bidrag.

Én av de tingene Grunde Almeland gjorde som tillitsvalgt, var å arrangere turer og reiser for politikere for å gjøre dem kjent med Forsvaret.

– Jeg har i uniform hatt ansvaret for å drasse med meg sånne politikere som jeg nå selv har blitt, for å vise dem kriker og kroker i hele Fastlands-Norge. Så jeg ble i alle fall veldig godt kjent med Forsvaret.

Powered by Labrador CMS