Høyre-politiker
Tage Pettersen
var sjef for Tillitsmannsordningen.
Men han va
r også flere år i Kystvakten.

«Den viktigste grunnen
til at vi sto na
ttevakt,
var at det var isbjørn i området»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre-politiker Tage Pettersen er kanskje mest kjent fra tida si i Forsvaret som leder for Tillitsmannsordningen, men før det hadde han mange år i Sjøforsvaret – deriblant tre år i Kystvakten. Pettersen var blant annet intendant på KV Nordkapp.

– Jeg husker spesielt godt den gangen vi hadde vaktholdet rundt bergingen av det russiske flyet som krasjet på Operafjellet på Svalbard, sier Pettersen.

Forsvarets forum har kartlagt de 169 valgte stortingsrepresentantene. Hvem har gjennomført førstegangstjeneste? Hvem har vært i utenlandstjeneste? Hvem har jobbet i Forsvaret eller forsvarssektoren? Og hvem har vært i utenriks- og forsvarskomiteen?

Vi fant blant annet ut at minst 41 av 169 stortingspolitikere har gjennomført førstegangstjeneste.

En av dem er Tage Pettersen.

Operafjellet

Ulykken på Svalbard fant sted 29. august 1996 og kostet 141 mennesker livet. Et fly med russiske og ukrainske gruve-arbeidere styrtet i fjellet rett øst for Longyearbyen. KV Nordkapp dro umiddelbart til Svalbard.

– Jeg var nattevakt det første døgnet etter ulykken, før de rakk å hente ut de døde kroppene. Den viktigste grunnen til at vi sto nattevakt, var at det var isbjørn i området, forteller han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den natten husker man resten av livet. Men den forteller også mye om hvor viktig det er å være til stede og hvilket ansvar vi har i våre egne havområder.

Frykter omkamper

– Hva blir den største utfordringen for Forsvaret i årene fremover?

– Å være gripbar, sier Høyre-politikeren som ble stortingsrepresentant i 2017. Han er også president i Norges ishockeyforbund.

– Det som bekymrer mest, er at vi på mange måter har satt en kurs for Forsvaret. Vi har vedtatt en ny langtidsplan, så leverer vi på det i budsjettene. Det jeg frykter nå, er at vi skal gå nye runder på den planen, fordi vi har fått ny regjering. Da tenker jeg spesielt på hvor vi skal være, og hvilke lokasjoner vi skal satse på. Distriktspolitikk kan ikke bli viktigere enn Forsvarets behov.

Powered by Labrador CMS