Høyre-politiker Ove Bernt Trellevik
jobbet med logistikk til spesialstyrkene:

«Da det smalt 11. september,
fikk vi det veld
ig travelt»

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Høyre-politiker Ove Bernt Trellevik hadde førstegangstjenesten på ubåt.

– Det var en helt fantastisk opplevelse, sier han.

Forsvarets forum har kartlagt de 169 valgte stortingsrepresentantene. Hvem har gjennomført førstegangstjeneste? Hvem har vært i utenlandstjeneste? Hvem har jobbet i Forsvaret eller forsvarssektoren? Og hvem har vært i utenriks- og forsvarskomiteen?

Vi fant blant annet ut at minst 45 av 169 stortingspolitikere har gjennomført førstegangstjeneste.

Én av dem er Ove Bernt Trellevik.

Fra ubåt til fregatt

Han vervet seg og var på KNM Trondheim og KNM Oslo. Etterhvert ble han yrkestilsatt og begynte å jobbe i Forsvarets logistikkorganisasjon.

– Da det smalt 11. september, jobbet jeg med å oppdatere materiellet til marinejegerne. Men da fikk vi det plutselig veldig travelt.

Trellevik forteller at den høsten sov de på kontoret.

– På dagen måtte vi koordinere med faginstanser i Norge, om natten var de våkne i USA. Så da ble det veldig, veldig lange dager med mye jobbing og mange turer til USA og rundt om i hele verden for å få tak i materiell til spesialstyrkene våre, som vi sendte veldig tidlig til Afghanistan.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Når Forsvaret først får bruk for deg, da føler du at du virkelig må komme på jobb. Vi opplevde at spesialstyrkene ventet på oss. Og da handlet det om vår evne til å omsette penger til dyktig og bra materiell.

Han forteller at det var mange logistikkutfordringer som måtte løses.

– Vi skulle sende våpen med sivile fly, og mange rynket på nesen. Alle visste jo at verden var full av terrorister etter at det som skjedde i USA. I starten var det ikke så mange flyselskap som ønsket å samarbeide med oss.

Store havområder

Trellevik sluttet i 2005 etter at han også hadde vært med å jobbe med de nye fregattene. Han begynte i energibransjen, før han ble ordfører i Sund kommune og Høyre-politiker. Han kom på Stortinget i 2021.

– Hva blir viktig for Forsvaret i årene fremover?

– For det første så har du det geopolitiske maktspillet. Og her er det utrolig viktig at vi har en sterk marine. Norge har en enormt lang kyst og store havområder som vi har ansvar for på vegne av verden og Nato.

Han sier at han ser frem til nye ubåter, men skulle helst sett at Norge kjøpte flere.

– Hadde vi hatt én ubåt til, ville operativiteten økt voldsomt. Jeg skulle ønske at vi hadde handlingsrom til det.

– Det andre er at enkelte ser seg tjent med å lage en ustabil verdensorden. Vi ser for eksempel at flyktninger brukes som pressmiddel, og det er mange scenarioer som gjør at det er utrolig viktig å ha et oppegående forsvar.

Powered by Labrador CMS