Morgendrillen

HEIMEVERNET: Even Husby er for øyeblikket sjef for Innsatsstyrke Rype i HV-12.
HEIMEVERNET: Even Husby er for øyeblikket sjef for Innsatsstyrke Rype i HV-12.

Enhver dag med ullsokker er bedre enn en dag med dressokker, ifølge sjefen for Innsatsstyrke Rype

Han skulle gjerne delt en feltrasjon med en yngre versjon av seg selv, for en aldri så liten alvorsprat.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Even Husby

Alder: 36

Yrke: Midlertidig beordret som sjef Innsatsstyrke Rype i HV-12

Sted: Værnes garnison

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg våkner stort sett litt før 06:00, men tar gjerne en halvtime ekstra før alarmen ringer.

Hva er det første du gjør?

– Jeg rer alltid opp senga og deretter blir det gjerne en morgenkaffe i kombinasjon med å fyre i ovnen.

Når starter arbeidet?

– Normalt 07:30, ofte med et lite kaffemøte med mine kolleger i Innsatsstyrke Rype, resten av dagens innhold varierer mye. Jeg setter pris på å ha varierte arbeidsoppgaver!

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler! Det betyr at jeg har på ullsokker, og enhver dag med ullsokker er bedre enn en dag med dressokker.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg har alltid likt utholdenhetstrening best, og ramler ofte inn i terskelintervall på dager hvor jeg egentlig bare skulle ha en rolig løpeøkt. Styrketrening må jeg derimot motivere meg til og sette på planen for å få gjennomført. Utrolig nok morsomt det også når man bare har kommet i gang!

Beste triks for velferd på øvelse?

– Sørge for å kun få utlevert lapskaus-FR, som krydres med salt, pepper, en smørklatt og noen osteskiver. Utover det, tørre ullsokker.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Den amerikanske spisemessa i Tyskland på en øvelse med Etterretningsbataljonen. Hverken før eller etter har jeg vært i en messe med så mye fritert mat, cola og softis på dispenser, donuts og cupcakes på snurrende serveringstårn.

Hvem ville du aller helst delt en pose feltrasjon med og hvorfor?

– Meg selv som 21-årig sersjant, så kunne jeg blitt fortalt at opplevelsen en kollega hadde fortalt meg om faktisk var et seksuelt overgrep som måtte anmeldes.

RÅK: Husby på øvelse.
RÅK: Husby på øvelse.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay, de treningsdataene den gir meg er enkel motivasjon, og det har vel aldri vært enklere å få opp 10-sifret grid på egen posisjon.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

For Forsvaret generelt:

  • Gjenopprette intern og ekstern tillit gjennom å erkjenne problemene som varslingssakene har avdekt; ukultur og en god del dårlig ledelse både i bunn og topp.
  • Beholde personellet i mye større grad enn i dag gjennom blant annet å få på plass bedre pensjonsvilkår og økt grunnlønn.
  • Gjeninnfør ett/to-årig befalsskole for grenene som den primære befalsproduksjonen, med egne skolehjemler som ikke hentes fra avdelingene.

For Heimevernet:

  • Å sørge for at soldatene fra Armed Forces of Ukraine som kommer for å bli trent i Norge blir i bedre stand til å forsvare og ta tilbake hver meter av sitt eget territorium.
  • Å tette det formelle kompetansegapet på troppeførere og i dialog med grenene finne fornuftig styrkedisponering av offiserer og befal som slutter. Befal og offiserer som har sluttet og er styrkedisponert i grenene uten å få vedlikeholdt sin militære kompetanse, er et rent tap for beredskapen.
  • Å få på plass en bærekraftig logistikkløsning for alle konfliktnivåer, inkludert å utruste alle soldater med god nok personlig utrustning, ammunisjon og lagsmateriell, og sørge for at den årlige treningen gjør hver soldat litt mer beredskapsklar for hver gang.
Powered by Labrador CMS