Morgendrillen

BATTERISJEF: Kaptein Lars Sandal Lien er batterisjef i Lokaliseringbatteriet.

Han liker å pushe sine ansatte og velger fjelltur fremfor fest

Å se den amerikanske soldaten bli kjeftet huden full samtidig som han ble dyttet rundt var et kulturkrasj for kaptein Lars Liens del.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når, og kanskje viktigst, hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg spretter opp klokken 06:15. 

Hva er det første du gjør?

– Det første jeg gjør etter å ha stått opp er å sjekke nyhetene og se at det fremdeles er fred i landet. Deretter har jeg en treningsmatte ute på gulvet i stuen hvor jeg pleier å kjøre 15 minutter kjernetrening for å komme i gang og våkne opp.

Når starter arbeidet?

– Jeg møter her på kontoret 07:30. Det første vi gjør er at vi samler staben, og så tar vi en morgenkaffe mens vi snakker om dagens oppdrag og gjøremål. Videre koordinerer vi internt mellom staben før vi går til hvert vårt.

Feltstøvler eller pensko?

– Enkelt, feltstøvler. Jeg er veldig glad i å være ute på fjellet og bruker mye av egen fritid ute i naturen. Kan jeg velge mellom en topp- eller fjelltur, eller dra på en fest, så tar jeg heller en tur ut på fjellet. 

Navn: Lars Sandal Lien

Yrke: Batterisjef

Sted: Setermoen 

– Nå i mai tar jeg fri fra jobben i en måned for å krysse Grønland, for eksempel.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Løpe maraton!

Beste triks for velferd på øvelse?

– Ekstra par med ullsokker og neversåle i sko når det begynner å bli skikkelig kaldt på tærne. 

– En ekstra melkesjokolade for å feie ned når du begynner å bli lei av FR er også gøtt

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Vi hadde Cold Weather Operation Training (CWOT) i 2017 da jeg var troppssjef for Artillerijegertroppen. Det var en tidlig morgen ute i felt på fjellet, hvor vi skulle starte dagen med en navigasjonsøvelse på ski. 

– Da skulle den amerikanske troppen gjennomføre en oppstilling for å pryle en liten amerikaner som hadde gjort litt feilprioritering og kanskje en dårlig jobb i laget sitt. Så han ble virkelig strekt opp av troppssersjanten foran de andre og kjeftet huden full på en ganske brutal måte. 

– De tok også tak i han, dro i han og dyttet han rundt, så det må nok være den merkeligste kulturkrasjen jeg har opplevd, med tanke på hvordan vi håndterer våre soldater og de håndterte sine.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– John Hammersmark, kapteinen i kompani Lauritzen. Han har en vanvittig operativ erfaring fra Forsvaret og fremstår som en ekstremt reflektert og moden offiser. Veldig godt og sunt syn på livet og tjenesten.

Smartklokke – Yay og nay?

– Yay.  Da mest i forbindelse med trening. For min del liker jeg å loggføre treningsøktene, så bare det å ha en klokke som kan loggføre økene gjør meg fornøyd. Utenom det er jeg litt gammeldags av meg.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For Forsvaret så er det nok dette med ivaretakelse av personellet. De utfordringene Forsvaret har nå, tror jeg også samfunnet og politikerne begynner å bli godt kjent med, for dette har blitt banket inn flere ganger. 

– Det jeg tror er viktig for alle som jobber i Forsvaret er at man må se og forstå at ting skjer, men at det tar litt tid. Prøve å ivareta den familien man har i sin avdeling og bruke de ressursene man har tilgjengelig på beste mulig måten. 

– Det skal føles meningsfullt og gøy å gå på jobb, med det skal det heller ikke være for komfortabelt å sitte i samme stilling hele tiden. Man skal bli litt utfordret i løpet av året. Jeg prøver å pushe alle jeg har under meg i hvert fall én gang i løpet av året.

Powered by Labrador CMS