Morgendrillen

Lotte-leder Vilje Maria vil dele en feltrasjon med sin makker i Kristiansand og omegn lotteforening

Økt interesse i samfunnet for totalforsvar og beredskap har gitt økning i medlemstallene i lotterforeningene, men rekruttering er fremdeles et problem, ifølge Karlsen. 

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Vilje Maria Karlsen

Alder: 22

Yrke: Leder av Kristiansand og omegn lotteforening og assistent i hjemmesykepleien. 

Sted: Bor i Horten. 

Når, og kanskje viktigst hvordan, står du opp om morgenen?

– Jeg står opp tidlig (eller med sola). Jeg er førstemann opp av senga på morgenen, min samboer og hunden ligger gjerne til 10-11-tiden

Hva er det første du gjør?

– Det aller første jeg gjør er å gå på badet. Så sluker jeg en kopp kaffe så jeg kan starte dagen!

Når starter arbeidet?

– Arbeidet starter når jeg har våkna. Jeg er en sånn person som ikke klarer å sitte stille for lenge, enten det er organisasjonsarbeid for lottene eller å gå på jobb tidlig.

Pensko eller feltstøvler?

– Jeg bruker oftere tjenesteuniformen som lotte og da går det mest i hæler, tro det eller ei. 

– Men skal jeg først gå langt velger jeg feltstøvlene. De er med på alt og jeg tror jeg har omkring tre par m/77. Jeg bruker dem til alt, så hvis jeg velge blir det feltstøvlene.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg foretrekker nok å løpe maraton. Av og til blir det med vektvest eller sekk. 

– Jeg synes trening er best ute i frisk luft, så når jeg først skal trene blir det å sette hunden på strikkbånd og joggeskoene snurret på. Ingenting er bedre en å kjenne vind i håret når man er ute og løper. 

Beste triks for velferd på øvelse?

– Gode folk og noen som kan fleipe litt er det beste. Det gjør mye med stemninga under felt eller øvelser. Godt kameratskap er viktig og det å ha folk som er åpne om utfordringer og ting dem syns er vanskelig kan ofte hjelpe på samholdet. 

–Én ting jeg har lært er å alltid ha en energibar i lomma. Vi lottene har pleid å lage lapper eller vafler til soldatene under øvelse, når vi kommer med det ut i felt blir de så glade og takknemlige. 

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Pass. 

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg har min kjære makker i lotteforeningen som også er presse- og informasjonslotte, Stine. Hun er uten tvil en jeg kunne delt en FR med. 

– Stine har overrasket tidligere med  å fylle hylla med snacks under kursing og oppdrag på leir. Hun har tidligere vært i velferden og nå er hun lotte. Hennes tidligere erfaringer med å lage god stemning og sørge for god velferd er tatt inn i foreningen. 

Smartklokke – yay or nay?

– Jeg må nesten si nay da jeg har ikke smartklokke selv. Jeg er simpel av meg og har en digitalklokke som har vært med på alt. Jeg sverger på at den klokka er udødelig. 

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– En utfordring jeg har som lotte er uten tvil rekruttering. Medlemstallene i Norge stiger for hvert år nå, ettersom totalforsvar- og beredskapsninteressen øker hos folk. 

– Likevel er det ikke alle som vet om lottene og hva vi gjør, eller hvilken rolle vi kan ha for det større bildet. 

Powered by Labrador CMS