Julekalender 2021

FARVEL: Smittevernregler sender vernepliktig journalist Jørgen Enkerud i covid-karante like før avslutning av tjenesten. De som tar avskjed med Jørgen er fra venstre Andrea Vassholmen Mostue, Mikael Hem, Axel Solheim, Øyvind Førland Olsen, Ole Kåre Eide, Erling Eikli, Andrea Rognstrand og Stian Eisenträger.

Luke 17: Avskjed i korona-karantene

Vernepliktig journalist Jørgen Enkerud sitter ved vinduet mens redaktøren og kolleger holder markering på trygg avstand.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

17. desember 2020: Ansvarlig redaktør Stian Eisenträger i Forsvarets forum samler alle i redaksjonen som ikke er på hjemmekontor. Åtte personer vandrer over den våte brosteinen på Akershus. Tiden er inne for å takke av og ta farvel med vernepliktig journalist Jørgen Enkerud (20).

Ute av isolat på julaften

Jørgen er i korona-karantene, og markeringen må gjennomføres med betryggende avstand. Jørgen åpner vinduet fra sitt isolat i bygning 4. Han nikker til sjef og kolleger utenfor. Redaktøren holder en kort tale – og overrekker gave. Den høyst spesielle samlingen rundes av med applaus og vinking. På julaften er Jørgen ferdig både med militærtjenesten og sine ti dager i isolat.

– Det ble jo en kjip avslutning. Jeg var aldri korona-syk, men ble beordret i karantene av hensyn til smittevern. Dermed gikk jeg glipp av dimmeoppstillingen. Tjenestemedaljen og tjenestebeviset ble sendt i posten, sier Enkerud noen måneder etterpå. Men han understreker han at selve karantenen og avslutningen tross alt er gode minner som han vil huske resten av livet.

Ny redaktør på hjemmekontor

Pandemi-året er spesielt også for den nytilsatte redaktøren. Eisenträger forteller:

– Etter få uker måtte vi i lange perioder ha alle i redaksjonen på hjemmekontor. Det var utfordrende å bli kjent med nye kolleger og holde seg oppdatert om deres personlige situasjon, når mye av den fysiske, personlige kontakten og uformelle informasjonsflyten stoppet opp. Folk taklet «isolasjonen» på hjemmekontor veldig forskjellig.

Eisenträger mener at redaksjonen likevel fikk gjennomført svært mange endringer. Han er usikker på om dette ville skjedd like raskt i en normalsituasjon.

­– Våre medarbeidere viste enorm evne og vilje til å ta i bruk nye digitale verktøy, sier Eisenträger, som også nevner utfordringen med hjemmekontor når journalistikk ofte krever tilstedeværelse.

– Vi gjennomførte derfor en god del reportasjereiser, selvfølgelig basert på frivillighet og med smittevernet ivaretatt, sier Eisenträger.

Powered by Labrador CMS