Julekalender 2021

31 ÅR: Den aller første MA-piken fra 1945: Løvet faller fra busk og kvist. Og øyet dugges. Så trist, så trist. Historiens nest siste MA-pike i 1976.

Luke 11: «MA-piker» – fast innslag i 31 år

Mannskapsavisa 22. oktober i 1976 er på sett og vis historisk. Men redaksjonen lar leserne være uvitende om at det er absolutt siste innslag av en spalte som har overlevd i soldatavisen gjennom 31 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Like lite som avisa begrunnet introduksjonen av «pin-uper» i sitt første utgivelsesår, 1. november i 1945.

Vi snakker om en stille exit for de lettkledde MA-pikene og ikke minst de medfølgende bildetekstene. Redaksjonen ga aldri spalten noe navn. Det dukket opp et damebilde i stort sett hver utgave, med hjemmesnekret tekst som ga assosiasjoner til militærlivet. Helt i starten forsiktige bilder over en spalte, fra tidlig 50-tallet i tospaltere.

Naivitet og mannssjåvinisme

Med dagens briller faller det lett å hevde at spalten oser av naivitet og mannssjåvinisme.

– Et lite krydder i hverdagen. Harmløse bilder og ditto morsomme tekster for gutta på brakka eller banjeren, var kanskje redaksjonens begrunnelse for publiseringen.

Verken kvinners inntog på ulike områder i Forsvaret (I 1965 var 15 prosent av Forsvarets ansatte kvinner), en voksende femininisme eller FNs internasjonale kvinneår i 1975 endrer den redaksjonelle prioriteringen.

Fra tid til annen slipper kritiske røster til i spaltene. Men det vil være helt feil å si at det var noe stormløp. Overraskende er det også å konstatere at sjanger og stil i bilder og tekster ble holdt i samme stil gjennom alle år.

Feltprest-reaksjon

I 1959 heter det i MA at de avbildede lettkledde jentene blir tatt vare på, klippet ut og brukt i dimmekalendere. Feltprest Karl M. Wikse reagerer og skriver leserbrev under tittelen «Jeg undres…».

Han stiller spørsmål om det ikke ville være en god idé om MA i sine spalter skrev at «pin-uper» overalt ikke er noen positiv inspirasjon i militærlivets hverdag.

– Slå heller til lyd for den typen piker og kone-emner som finnes i løypa, i det ærlige arbeidet og ved skoler kanskje er mer verdifulle å stifte bekjentskap med, skriver han – og mener at pikebildene fra MA passer best i papirkurven.

«Pin-ups» vs stridsmoral

I 1968 leser vi at svenskene forbyr «pin-ups» på forlegningene, fordi man har mistanke om at stridsmoralen er i fare. MA legger til at det er usikkert om samme tanker gjør seg gjeldende i Norge.

I 1978 – nesten to år etter at MA har avviklet sine «pin-uper» – skriver den danske søsteravisa «Soldaten» at de kutter ut sine toppløse damer. I lang tid har modellene preget sistesidene, kun med minimalistiske militæreffekter som dekorasjon.

Etter at de danske piger invaderte sitt hjemlands forsvar har avisa opplevd en veritabel brevstorm. – Det er vanskelig nok å bli akseptert i Forsvaret om man ikke attpåtil skal assosieres med løsslupne jenter i «Soldaten», heter det i leserbrev.

– Bagsidepigen får nu brug for sit tøj igjen, Soldatens læsere kan her beskue hende for ugjendkaldeligt sidste gang, skriver avisa.

Powered by Labrador CMS