Julekalender 2021
31 ÅR: Den aller første MA-piken fra 1945: Løvet faller fra busk og kvist. Og øyet dugges. Så trist, så trist. Historiens nest siste MA-pike i 1976.
Foto: Forsvarets forum
Luke 11: «MA-piker» – fast innslag i 31 år
Mannskapsavisa 22. oktober i 1976 er på sett og vis historisk. Men redaksjonen lar leserne være uvitende om at det er absolutt siste innslag av en spalte som har overlevd i soldatavisen gjennom 31 år.
Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.
Like lite som avisa begrunnet introduksjonen av «pin-uper» i sitt første utgivelsesår, 1. november i 1945.
Vi snakker om en stille exit for de lettkledde MA-pikene og ikke minst de medfølgende bildetekstene. Redaksjonen ga aldri spalten noe navn. Det dukket opp et damebilde i stort sett hver utgave, med hjemmesnekret tekst som ga assosiasjoner til militærlivet. Helt i starten forsiktige bilder over en spalte, fra tidlig 50-tallet i tospaltere.
Naivitet og mannssjåvinisme
Med dagens briller faller det lett å hevde at spalten oser av naivitet og mannssjåvinisme.
– Et lite krydder i hverdagen. Harmløse bilder og ditto morsomme tekster for gutta på brakka eller banjeren, var kanskje redaksjonens begrunnelse for publiseringen.
Verken kvinners inntog på ulike områder i Forsvaret (I 1965 var 15 prosent av Forsvarets ansatte kvinner), en voksende femininisme eller FNs internasjonale kvinneår i 1975 endrer den redaksjonelle prioriteringen.
Fra tid til annen slipper kritiske røster til i spaltene. Men det vil være helt feil å si at det var noe stormløp. Overraskende er det også å konstatere at sjanger og stil i bilder og tekster ble holdt i samme stil gjennom alle år.
Feltprest-reaksjon
I 1959 heter det i MA at de avbildede lettkledde jentene blir tatt vare på, klippet ut og brukt i dimmekalendere. Feltprest Karl M. Wikse reagerer og skriver leserbrev under tittelen «Jeg undres…».
Han stiller spørsmål om det ikke ville være en god idé om MA i sine spalter skrev at «pin-uper» overalt ikke er noen positiv inspirasjon i militærlivets hverdag.
– Slå heller til lyd for den typen piker og kone-emner som finnes i løypa, i det ærlige arbeidet og ved skoler kanskje er mer verdifulle å stifte bekjentskap med, skriver han – og mener at pikebildene fra MA passer best i papirkurven.
«Pin-ups» vs stridsmoral
I 1968 leser vi at svenskene forbyr «pin-ups» på forlegningene, fordi man har mistanke om at stridsmoralen er i fare. MA legger til at det er usikkert om samme tanker gjør seg gjeldende i Norge.
I 1978 – nesten to år etter at MA har avviklet sine «pin-uper» – skriver den danske søsteravisa «Soldaten» at de kutter ut sine toppløse damer. I lang tid har modellene preget sistesidene, kun med minimalistiske militæreffekter som dekorasjon.
Etter at de danske piger invaderte sitt hjemlands forsvar har avisa opplevd en veritabel brevstorm. – Det er vanskelig nok å bli akseptert i Forsvaret om man ikke attpåtil skal assosieres med løsslupne jenter i «Soldaten», heter det i leserbrev.
– Bagsidepigen får nu brug for sit tøj igjen, Soldatens læsere kan her beskue hende for ugjendkaldeligt sidste gang, skriver avisa.
De andre kalenderlukene
julekalender2021