I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.
Annonse
Navn: Miriam Sundhordvik
Alder: 25
Yrke: Kadett, første avdeling, Luftkrigsskolen.
Sted: Trondheim.
Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?
– I stor kontrast fra da jeg var yngre og kunne sove til 12, så klarer jeg ikke å sove lengre på morgningen lengre! Som regel står jeg opp klokken 6, og en gang i ny og ne later jeg meg skikkelig og står opp slik at jeg akkurat rekker frokost 07:30.
– Når jeg slår meg skikkelig løs i helgene, er jeg som et våkent lys klokken 9.
Hva er det første du gjør?
– Hvis jeg føler meg sporty, så trener jeg på morningen før jeg gjør noe annet. Jeg føler dette er den beste måten å starte dagen på, jeg tar med meg så mye energi inn i alt jeg gjør!
– Hvis ikke så er det første jeg gjør å gå på badet, se meg sjøl i speilet og manne meg opp til dagen.
Når starter arbeidet?
– Det varierer veldig ut i fra skoledagen min. Da jeg var ansatt startet hver dag 07:30, nå starter de fleste dagene 08:00 på skolebenken.
– Unntaket er dagene hvor vi har inspeksjon av kadettrommene, da starter arbeidet (dessverre) litt tidligere.
Pensko eller feltstøvler?
– Pensko! Ikke fordi skoene nødvendigvis er noe gode å gå i, men fordi det betyr som regel at vi går i penuniformen også. Penuniformen assosierer jeg med høytidelige arrangementer, noe spesielt, og jeg syntes det er noe utrolig fint med det!
Pumpe jern eller løpe maraton?
– Pumpe jern for alle penga! Store muskler, finnes ikke noe bedre enn det. Jeg løp marsjmerket, og syntes 30 kilometer var mer enn nok. Tenk om jeg måtte løpt 12 kilometer til.. Hvis du derimot hadde spurt om å pumpe jern eller CrossFit, da hadde jeg slitt mer med svaret!
Beste triks for velferd på øvelse?
– Proteiner på kropp. Alltid. Ingenting smaker bedre enn en god proteinbar eller polly turmix når det ser mørkest ut.
Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?
– Da jeg jobbet på rekruttskolen ved Madla, hadde vi også Nato-personell fra andre land i leiren. Dette var som regel offiserer som var litt eldre, og var veldig interessert i utformingen til det norske forsvaret.
– Det var flere ganger vi måtte kaste de ut fra rekruttene sitt rom, fordi de ikke forstod relasjonen som skulle foreligge mellom ansatte og vernepliktige personell, og da spesielt rekrutter!
Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?
– Hvis jeg virkelig skulle fått valgt, hadde jeg satt meg ned for en uformell samtale med forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Jeg tror jeg kunne fått lært en livserfaring eller to over en god gammeldags pose med FR.
Smartklokke – yay or nay?
– YAY! Om den klokken reddet meg da jeg var på escape under øvelse med befalsskolen? Jeg hadde fremdeles sittet fast et sted på Sessvollmoen hvis det ikke hadde vært for den! Dessuten, har du egentlig trent hvis du ikke har logget det på Strava?
Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?
– For vår del er det å omstille oss fra å være ansatte, vernepliktige eller sivile – til å bli fullverdige studenter i det norske forsvar. For mange av oss har vi ikke sittet på skolebenken på flere år, og det tar tid å tilvenne seg en slik hverdag.
– Jeg kommer fra en hverdag hvor vi er ute hele dagen, og praktiske ting går i skyhøyt tempo. Nå må jeg endre takt, og selv om det fremdeles er mye å gjøre, er det et annet type arbeid. Det er også mye tungt stoff, og mye som skal læres. Men for en mulighet det er!