Julekalender 2021

RUSSEPRESIDENT: Her er MA-oppslaget om 1950-russens forsvars-synspunkter. Det er lesernes aller første møte med navnet Thorvald Stoltenberg. Den 19-årige russepresidenten kommer både til å prege spaltene og å spille en sentral rolle i utviklingen av Forsvarets forum

Luke 7: Russesjefen ble forsvarsminister

– Hva mener russen om Forsvaret? Det er tema i vernepliktig journalist Tor Skjervagens enquete i Mannskapsavisa i 1950.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Han drar til Langøya utenfor Oslo der ett tusen Oslo-russ utfører dugnad på kommunens eiendom. De plukker glasskår og annet rusk på avfallsplassen som skal bli parkanlegg og badestrand.

Skjervagen (22) er godt forberedt. På blokka har han med seg fem spørsmål.

Første intervjuobjekt er den snart 19-årige Thorvald Stoltenberg. Han er russepresident for Oslo og har gått på Vestheim kommunale skole. Utsendt medarbeider Skjervagen bemerker at Stoltenberg later til å være både en populær og fornuftig hærfører.

Første spørsmål:

– Din mening om Forsvaret?

– Den er positiv. Slik situasjonen er i dag, må det enten være full nedrustning eller maktbalanse. Og noen nedrustning tror jeg ikke lar seg gjennomføre.

Derfor må også Norge som en faktor i vektskålen, ruste opp. Jeg er også av den mening at Tysklandsbrigaden må bibeholdes, fordi de fleste militærforlegningene i Norge ikke er i stand til ta imot flere rekrutter.

Andre spørsmål:

– Har dere lært noe om Forsvaret på skolen?

– Det har vært en del utenrikskronikker, og for øvrig har jeg holdt foredrag i klassen om Forsvaret. Jeg valgte også artiumsstilen «Norske forsvarsproblemer»

Tredje spørsmål:

– Har dere noen gang diskutert forsvarsspørsmål i gymnasiesamfunnet?

– Nei.

Fjerde spørsmål:

– Hvem var formann i Forsvarskommisjonen av 1946?

– Det var Bratteli, Trygve Bratteli.

Femte spørsmål:

– Hva mener du om å få innført frivillig skyting ved de høyere skoler?

– Hvis det blir frivillig, synes jeg det er all right. Men tvang på noen som helst måte er jeg prinsipielt imot.

Så langt Stoltenberg.

Verken intervjuer eller intervjuobjekt ante nok den gang at Thorvald Stoltenberg skulle bli en sentral Ap-politiker, blant annet som forsvarsminister og utenriksminister. Når Mannskapsavisa blir til Forsvarets forum tretti år senere bidrar samme mann til å sikre et uavhengig og fritt magasin, for hele Forsvaret.

I historiens aller første Forsvarets forum i 1980 uttrykker statsråden seg slik:

– Forsvarets forum skal ha en fri stilling, underlagt alminnelig redaktøransvar. Det stiller store krav til redaksjonen. Den trenger full oppslutning om den skal lykkes i å skape et fellesforum til beste for de mange oppgaver vi er satt til å løse.

Stoltenbergs klare tale er aldri blitt glemt. Den har vært trukket fram i lyset gang på gang, særlig når det har stormet som verst rundt forsvarsbladet.

Powered by Labrador CMS