Julekalender 2021

UOPPNÅELIGE: – Det hjelper ikke hvor mye feltartilleristene skrur på av sjarm i retning mot Vestsidens uoppnåelige jenter, sier rekruttene Hans Teisen fra Oslo og Jan Ruud fra Ski i MA i 1961.

Luke 5: Jentene på Vestsiden skyr gutter i grønt

– Jentene på Vestsiden i Fredrikstad er umulige, sier de to rekruttene Hans Teisen fra Oslo og Jan Ruud fra Ski i et nyhetsoppslag i 1961.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Feltartilleristene i Hærens olivengrønne uniformer har det ikke greit i Gamlebyen, der Glomma skiller dem fra vestsiden av byen – der de «skikkelige» og uoppnåelige jentene bor.

Karene opplever at jentene på Vestsiden knapt ofrer dem ett blikk av redsel for hva folk i byen skal si.

– Gamlebyens jenter er derimot overbegeistret for oss i Hærens uniform, sier Teisen og Ruud. Det har de opplevd ved flere dansetilstelninger i nabolaget, ved Kongsten.

«Utilnærmelige»

Det hjelper ikke hvor mye feltartilleristene skrur på av sjarm i retning mot Vestsidens uoppnåelige jenter. De er utilnærmelige, selv om soldaten i den olivengrønne uniformen er både kjekk og sjarmerende.

En og annen gast blir også frosset ut – på Vestsiden. Men kommer det en flysoldat er stemningen en annen.

– Alt som er forbudt for en artillerist er da tillatt. Vi lurer på hva soldater i grønn uniform har gjort for å skaffe seg et så dårlig rykte over på bysiden. Det hjelper heller ikke oss at gastene også har et dårlig rykte, sier Teisner og Ruud.

Ny sjarmoffensiv

Begge legger til at de godt kunne tenke seg å treffe det de kaller en ordentlig jente under militærtjenesten. – Vi er så tekkelige som et barn i mors liv, antyder de og planlegger en ny sjarmoffensiv mot Vestsiden.

Mannskapsavisas anonyme medarbeider prøver seg på en forklaring i ingressen. Her siteres et råd som omsorgsfulle foreldre ofte gir sine døtre:

”Gå ikke ut med en hærmann eller gast. Da får du et dårlig rykte. Soldatene i Luftforsvaret kan til nød gå an, men det beste ville være om du holdt deg unna alle gutter som er inne til militærtjeneste.”

Powered by Labrador CMS