Julekalender 2021

KREATIV: Hemmelig-stempel til besvær for redaksjonen i Forsvarets forum i 1993. Trykkeriet berger fadesen med å legge på svartsladd 86 000 eksemplarer før bladene distribueres.

Luke 10: Desken ble litt for kreativ

I Forsvaret er det ikke noe slingringsmonn ved misbruk av original-stempel med ordlyden Hemmelig i h.t. sikkerhetsinstruksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvarets forum høster en slik erfaring da desken trår til med en kreativ vri på forsiden i Nummer 3, datert 27. januar 1993.

Ideen om å piffe opp overskriften øverst til høyre, «Alle skal sikkerhetsklareres med et hemmelig-stempel», får applaus på desken. Det fremskaffes et originalstempel med pute, og avtrykket i rødt går sammen med alle de andre ferdigproduserte sidene til Aktietrykkeriet.

Alarmen går

Desken har gjort sitt. Deretter er det ingen fra redaksjonen som ser produktet – før 86.000 eksemplarer ligger ferdig stablet på paller. Like før totalopplaget går videre til distribusjon, leveres 100 eksemplarer til redaksjonen på Akershus.

Det er først nå at noen forstår fadesen. Hemmelig-stempelet kan jo lett tolkes slik at magasinet er hemmeligstemplet. Alarmen går.

Må hele opplaget destrueres? Redaktør Tor Eigil Stordahl tar en rask telefon til oberst Per Bøthun, sjef for Forsvarets overkommandos presse- og Informasjonstjeneste.

– Dette kan dere få problemer med, er beskjeden fra Bøthun til redaktøren.

Nå er gode råd dyre.

Manuell sladding

–Heldigvis er svaret fra trykkeriet at de kan kjøre alle 86.000 magasinene gjennom pressa og legge en svart sladd over selve stempelet. Det var en stor lettelse og virkelig en god løsning, sier Erling Eikli, daværende redaksjonssjef.

Eikli og en vernepliktig journalist korrigerer de 100 eksemplarene som er kommet til redaksjonen manuelt. De setter seg ned og tusjer over stempel-flaten.

– En annen av de vernepliktige kommer forbi. Vi fleiper med at redaksjonen nå må trå til og sladde hele opplaget, sier Eikli.

To timer senere kommer det en telefon fra en journalist i Dagbladet med spørsmålet:

– Må vernepliktige medarbeidere i Forsvarets forum virkelig sladde 86.000 eksemplarer med tusj?

– Jeg kunne avdramatisere det hele, og det ble aldri en linje i Dagbladet om sladdingen, smiler Eikli.

Redaktøren har alltid hatt sans for å samle på ulike effekter fra sitt lange yrkesliv i Forsvarets forum. Han stakk unna ett eneste originalt «ulovlig» og hemmelig-stemplet magasin – det som er avbildet her.

Powered by Labrador CMS