Julekalender 2021

Luke 3: MA heier fram Forsvarets fotballcup
Det er fascinerende å følge Mannskapsavisas offensiv for å løfte fotballen i Forsvaret. Gjennom hele 1952 står temaet høyt på redaksjonens dagsorden. Saken drives fram fra utgave til utgave.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.
Avisa blir fødselshjelper for en historisk fotballcup, som kommer til å samle alle avdelinger, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord.
Dette skjer lenge før det offisielle Fotball-Norge er i stand til å inkludere vår nordligste landsdel, der Nord-Norge blir med i cupen fra 1963 og seriespill i øverste divisjon i 1972. (med Mjølner som første nordnorske lag.)
Gode råd på veien
Vernepliktig journalist Frank Berg – senere redaktør i Moss Dagblad – skriver entusiastisk og tenner fotballgløden i Forsvaret. Han oppmuntrer alle fotballspillende soldater om å trå til med forhåndstrening umiddelbart.
– Ta det rolig i starten. Men la ikke begynnelsen bli for lang, for da kommer du aldri i form, skriver han.
Berg bidrar også med konkrete råd om utetrening:

– Alle har sikkert lest om Fredrikstad-spillernes treningsturer på vinterføre, iført beksøm og flere gensere i opptil 15 graders kulde. De overvinner motstanden som snøen byr og styrker bena. Vi har sett hva nettopp disse spillerne har av kondisjon når baller ruller igjen. De maser ut lag med sin kombinasjonsteknikk i stor fart. Det er kjernen til Fredrikstads suksess, fastslår MA-medarbeideren.
Den lille bris av medgang
Første oppslag om at noen stort er på gang leser vi i utgaven 21. april i 1952. «Forsvarets Fotballmesterskap en realitet i sommer?» – Forsvaret Idrettsråd har tatt opp saken etter forslag fra MA. Avisa forteller om positive møter med Idrettsrådet.
MA begrunner sitt initiativ slik: – Vi er ubeskjedne nok til å tro at et mesterskap vil ha stor betydning. For idrettsarbeidet i Forsvaret kan det nettopp bli den lille bris av medgang som trengs, for samholdet og for avdelingsstoltheten.
Støtte fra alle grensjefer
Tidlig i mai skriver avisa at nå er det full fart i planleggingen. Søknad om økonomisk støtte er sendt Forsvarsdepartementet. Midt i mai heter det på førstesiden at sjefene for alle forsvarsgrener helhjertet slutter opp om Fotballmesterskapet. Sjefene mener også at det økonomiske lar seg løse. Flyvåpenet og Marinen vil bidra med transport.
Litt ut i juni er det ikke lenger tvil. Kampene i historiens første militære fotballmesterskap starter i månedsskiftet juni/juli. Norge deles inn i åtte spilledistrikter. Det er Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag, Bodø, Bardu, Banak og Kirkenes.
Resten av kalenderlukene finner du her:
-
Luke 24: Tryllende gardist på Skaugum
Starten på reportasjen i Mannskapsavisa på nyåret 1979 er nesten som i eventyret.
-
Luke 23: Et øyeblikk i begeistring på Ørlandet
Gjennom 75 år med Mannskapsavisa og Forsvarets forum har det vært presentert mye fremragende fotojournalistikk. Nå på lille julaften velger vi å presentere dette glimrende motivet.
-
Luke 22: Topp, eller bomber og granater?
Vinteren 2016 blåser redaksjonen i fløyta igjen for en tredje omgang av den svært populære serien Messetesten. 22 år har gått siden forrige runde.
-
Luke 21: Forum heier på kvinner i Forsvaret
Magasinet står fremst i heiagjengen når kvinner inntar mannsbastioner og er entusiastisk når likestillingen vinner terreng i Forsvaret.
-
Luke 20: Redaktør-avskjed etter 30 år
Høsten 1983: «Kapteinen går fra borde». Forsvarets forum forteller at ankerfestet i Mannskapsavisa og Forum, redaktør Rolv Høiland slutter etter mer enn 36 år innen presse- og informasjonstjenesten i Forsvaret.
-
Luke 19: Offensiv mot trafikk-død i Forsvaret
I løpet av 12 år – fra 1978 og ut 1990 – er dødstallet på veiene for vernepliktige inne til førstegangstjeneste hele 96 . Mellom 400 og 500 pådrar seg skader i trafikken. Forsvarets forum engasjerer seg kraftig i kampen mot trafikkulykker utover i 1980-tallet og tidlig i 90-årene.