Julekalender 2021

ENGASJEMENT: Oppslaget i Mannskapsavisa 21. april 1952 forteller at mange krefter arbeider for å etablere Forsvarets fotballcup.

Luke 3: MA heier fram Forsvarets fotballcup

Det er fascinerende å følge Mannskapsavisas offensiv for å løfte fotballen i Forsvaret. Gjennom hele 1952 står temaet høyt på redaksjonens dagsorden. Saken drives fram fra utgave til utgave.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Avisa blir fødselshjelper for en historisk fotballcup, som kommer til å samle alle avdelinger, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord.

Dette skjer lenge før det offisielle Fotball-Norge er i stand til å inkludere vår nordligste landsdel, der Nord-Norge blir med i cupen fra 1963 og seriespill i øverste divisjon i 1972. (med Mjølner som første nordnorske lag.)

Gode råd på veien

Vernepliktig journalist Frank Berg – senere redaktør i Moss Dagblad – skriver entusiastisk og tenner fotballgløden i Forsvaret. Han oppmuntrer alle fotballspillende soldater om å trå til med forhåndstrening umiddelbart.

– Ta det rolig i starten. Men la ikke begynnelsen bli for lang, for da kommer du aldri i form, skriver han.

Berg bidrar også med konkrete råd om utetrening:

KLAR TIL KAMP: Aukrust-streker piffer opp i spalten om forsvarscupen.

– Alle har sikkert lest om Fredrikstad-spillernes treningsturer på vinterføre, iført beksøm og flere gensere i opptil 15 graders kulde. De overvinner motstanden som snøen byr og styrker bena. Vi har sett hva nettopp disse spillerne har av kondisjon når baller ruller igjen. De maser ut lag med sin kombinasjonsteknikk i stor fart. Det er kjernen til Fredrikstads suksess, fastslår MA-medarbeideren.

Den lille bris av medgang

Første oppslag om at noen stort er på gang leser vi i utgaven 21. april i 1952. «Forsvarets Fotballmesterskap en realitet i sommer?» – Forsvaret Idrettsråd har tatt opp saken etter forslag fra MA. Avisa forteller om positive møter med Idrettsrådet.

MA begrunner sitt initiativ slik: – Vi er ubeskjedne nok til å tro at et mesterskap vil ha stor betydning. For idrettsarbeidet i Forsvaret kan det nettopp bli den lille bris av medgang som trengs, for samholdet og for avdelingsstoltheten.

Støtte fra alle grensjefer

Tidlig i mai skriver avisa at nå er det full fart i planleggingen. Søknad om økonomisk støtte er sendt Forsvarsdepartementet. Midt i mai heter det på førstesiden at sjefene for alle forsvarsgrener helhjertet slutter opp om Fotballmesterskapet. Sjefene mener også at det økonomiske lar seg løse. Flyvåpenet og Marinen vil bidra med transport.

Litt ut i juni er det ikke lenger tvil. Kampene i historiens første militære fotballmesterskap starter i månedsskiftet juni/juli. Norge deles inn i åtte spilledistrikter. Det er Østlandet, Sørlandet, Vestlandet, Trøndelag, Bodø, Bardu, Banak og Kirkenes.

Powered by Labrador CMS