Julekalender 2021

FERDIG: Bokse-eventyret til redaktør Høiland er over. Her bæres han ut.

Luke 16: Redaktøren må tåle hugg og slag

Rolv Høiland dristet seg ut i bokseringen mot en amerikansk militærmester i weltervekt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

På 1960-tallet er det en rekke oppslag der Mannskapsavisas medarbeidere byr på seg selv. Høsten 1965 er det duket for nye runder galskap når redaktør Rolv Høiland drister seg ut i bokseringen mot en amerikansk militærmester i boksing.

Vernepliktig-nei, men redaktør-ja

Bakgrunnen er denne:

Forsvarets filmarkiv befinner seg i samme avdeling og er nære kontornaboer med MA.

Her arbeider Harald Lund, landskjent boksepromotor som synes det er trist at sporten nå er strøket av det militære idrettsprogrammet.

– Hva passer bedre for soldater enn nettopp den edle kunst av selvforsvar? Spør boksepromotoren og ber innstendig avisa om å løfte en ny merkesak.

Lund har invitert militærmester i weltervekt, James Scates, fra USA til Norge.

Han utfordrer et par av de vernepliktige journalistene om å ta utfordringen. De takker nei. Da er det at sjefen sjøl, redaktør Høiland trer fram og sier ja.

I reportasjen etter kampen kommenterer Høiland:

– Kanskje var det overilet. Men en redaktør er vant til å stå for hugg og slag, Samtidig er det viktig og nyttig å kjenne på kroppen det man skriver om.

Ladet opp med fjelltur og bowling

Høiland mener ellers at hans treningsgrunnlag er ok med lange fjellturer, bowlingrekord fra Veitvet på 140 poeng og at han jevnlig følger «Bøy og tøy»-programmer på TV.

Over tre sider får leserne ta del i redaktørens heltemodige innsats i Krigsskolens gymsal på Akershus. I reportasjen legges det ut to motstridende rapporter om hva som egentlig skjedde.

Redaktøren skriver sin versjon på de to første sidene, mens MAs nestkommanderende, redaksjonssekretær Sigbjørn Stein, skriver om sine opplevelser på den siste siden.

Høiland er ikke snau når han kaster seg over tastaturet. «Kattens lek med musen» og «I´m the greatest», heter det i overskriftene.

Her er et utdrag:

«Under veiingen slang vi ukvemsord til vår motstander. Vi kalte ham lus («louse») og helt improvisert presterte vi en smedevise før vi forlot garderoben. Han var ille berørt og fikk nervene i uorden…

Om kampen er det ikke mye å si. Det ble kattens lek med musen. Han forsøkte seg med et par elementære finter, som vi lett parerte. Det var det eneste han fikk tid til. Vi gjorde nemlig et raskt sidestep og gav ham hans livs overraskelse, Carpentiers dobbelstøt fra 1918. (Et slag amerikaneren ikke kjente, men som redaktøren hadde lest i en instruksjonsbok fra 1931.) Knock-out var et faktum.»

Jaget rundt i ringen

Redaksjonssekretær Sigbjørn Stein forklarer hvordan han så oppgjøret:

«James Scates – med 148 kamper og 122 seire – vant på knock-out etter sju sekunder i første runde. Amerikaneren jaget Høiland rundt i ringen og plasserte så to vellykkede hooks i redaktørens ansikt. Høiland tok telling til nærmere 37.

Han ble i bevisstløs tilstand båret ut i garderoben av undertegnede og den svært skuffede promotor Harald Lund, som frykter at arbeidet med å få boksesporten til heder og verdighet har fått en knekk, en gang for alle.

Redaktørens nærmeste familie er underrettet gjennom Røde Kors.»

Powered by Labrador CMS