Nyheter:
Ubåtsystem fra Kongsberg
De nye norske ubåtene får kampsystemer som er produsert av et nystartet Kongsberg-firma.
De tyske selskapene ThyssenKrupp Marine Systems og Atlas Elektronik skal sammen med KongsbergGruppen etablere et nytt norsk selskap som skal produsere kampsystemene om bord i de fremtidig nye ubåtene som Norge har bestilt fire av. Kampsystemene skal også brukes i fremtidige tyske ubåter – og andre nasjoner som bestiller ubåter fra tyske ThyssenKrupp.
– En avtale som er verdt opp mot 15 milliarder kroner over mange år, sier administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems, Eirik Lie, til Forsvarets forum.
Avtalen mellom de tre selskapene ble signert i Oslo torsdag. Kongsberg Defence System skal eie 50 prosent av det nye selskapet, og selskapet skal ha base i Kongsberg.
Det nyetablerte selskapet vil være ansvarlig for å utvikle, levere og vedlikeholde kampsystemene. «Dette gjør at alle de tre partnerne sammen kan levere komplette tjenester og produkter til sine kunder», heter det i en børsmelding fra KongsbergGruppen.
Administrerende direktør i Kongsberg Defence Systems, Eirik Lie, spår at de økonomiske mulighetene for det nye selskapet er store.
– Her snakker vi om en etablering som vil være med å levere systemer til tyskproduserte ubåter i mange tiår.
– Er ikke tyskerne gode nok på å lage dette selv?
– De blir enda bedre med Kongsberg på laget. Vi slår oss sammen for å utvikle produktet til å bli enda bedre, sier Lie, og legger til:
– Etableringen har avgjørende betydning for vår ubåtsatsning. Det ene er at vi skal levere kampsystemer til både Norge og Tyskland. Det andre er at dette har et internasjonalt potensial som vi mener er stort, sier Lie.
– Hva skal selskapet hete?
– Det er ikke klart ennå.
ThyssenKrupp Marines Systems sjef, Peter Feldhaus, sier til Forsvarets forum at han er glad for etableringen og samarbeidet.
– Våre ubåters kampsystem skal nå leveres fra et solid norsk forsvarsselskap. Vi tror dette kommer til å bli veldig bra, sier han.
En ubåts kampsystem er alt som finnes nede i en neddykket ubåt: torpedoer, sonarer, sensorer, navigasjon og mye annet.
– Har Norge og Kongsberg-miljøet konkurrert ut tyskerne på leveranse av kampsystem til de tyske ubåtene?
– Atlas Elektronik har sin spesialitet og Kongsberg har sin spesialitet. Sammen vil vi bli bedre – og letter å selge på markedet, mener Lie.
– Hvordan har man regnet seg frem til at verdien på etableringen er 15 milliarder kroner?
– Vi har sett på hva som ligger i dette fremover de nærmeste årene, med hensyn til både norsk og tysk ubåtinvestering. Og så har vi sett på hva som kan tenkes å selges av ubåter til andre land.
Det er foreløpig ingen planer om å ha missilet NSM på ubåter. Eirik Lie sier det er teknisk mulig.
– Har dere testet dette?
– Nei, det har vi ikke.