Nyheter

ØKER STØTTEN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hadde pressemøte på Stortinget om Norges støtte til Ukraina tirsdag.

Gir syv millarder mer til Ukraina

Gjør Ukraina teknologisk overlegne overfor Russland, sier Hårek Elvenes (H), etter at regjeringen gir syv milliarder kroner ekstra til Ukraina i revidert statsbudsjett.

Publisert Sist oppdatert

Norsk støtte til Ukraina

  • Norge skal gi syv milliarder kroner ekstra til Ukraina i revidert nasjonalbudsjett for å styrke landets forsvar og beskytte sentral infrastruktur.
  • Hoveddelen av den norske støtten går til luftvern, med et samarbeid med Tyskland, USA og andre land for å forbedre Ukrainas forsvarsevne.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

– Det er viktig at Ukraina er i stand til å stå imot ved fronten. Da må de iallfall ha ammunisjon til å stå imot, folk til å stå imot. et handler om mobilisering i Ukraina, og de må også ha luftvern der ute i felten. Og luftvern av viktige byer, sykehus, kraftanlegg, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Forsvarets forum.

På en pressekonferanse tirsdag varslet Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at Norge skal gi syv milliarder kroner ekstra til Ukraina i revidert nasjonalbudsjett. Dette skal bidra til å styrke Ukrainas forsvarslinje og muligheten til å beskytte byer og sentral infrastruktur, forklarer Støre.

Hoveddelen går til luftvern, og Norge skal samarbeide med Tyskland, USA og andre land for å finne luftvernammunisjon og tiltak for bedre beskyttelse av Ukraina.

– Er det noe av det vi gir som også gir muligheten til å bryte gjennom russiske linjer?

– Det vil ikke jeg kommentere på, for jeg har ikke innsikten i hva det ukrainske forsvaret nå har av planer og kapasitet. Men jeg tror vi får en ganske lang stillingskrig i Ukraina.

– Men du tror at det vil gå Ukrainas vei?

– Jeg er opptatt av at Ukraina har rett til å forsvare seg selv, og det er noe det er verdt for oss å støtte.

Tror på ukrainsk seier

Totalt blir støtten i Nansen-programmet til Ukraina på 22 milliarder kroner i 2024. Støre sier at denne nye støtten er innenfor rammene av programmet, og det gjøres mulig ved å fremskynde noe av bevilgningene fra senere år.

Økningen blir ifølge Støre fordelt på seks milliarder kroner til militær støtte og én milliard kroner til den sivile delen av programmet.

STØTTER ØKNINGEN: Hårek Elvenes (H) under en høring om Forsvarets langtidsplan i Stortinget 18. april.

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes sier til Forsvarets forum at det er et gledelig tverrpolitisk flertall bak støtten til Ukraina.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Er det tilstrekkelig med syv ekstra milliarder nå?

– Det finnes ikke et svar på hva som er tilstrekkelig med syv milliarder ekstra i et betydelig beløp. Totalt skal det bevilges 22 milliarder i løpet av 2024. Og det utgjør en forskjell. Og i kombinasjon med det som andre land gir, så vil det ha en effekt på Ukrainas evne til å stå imot Russlands krigføring.

– Er det mulig å stoppe Russlands fremgang?

– Ja, hvis man ikke hadde tro på det, så hadde man selvfølgelig ikke donert mer militært utstyr. Svaret på det er jo ja, men da må man sette ukrainerne i stand til å føre krigen. Særlig gjennom å gjøre dem teknologisk overlegne overfor Russland.

– Så jeg håper at en del av det materiellet som nå blir donert, faktisk er et materiell som holder høy militærteknisk standard. De trenger også mer artillerie for å føre en tradisjonell krig mot russerne, men skal Ukraina klare å slå tilbake Russland, så må man sette dem i stand til det gjennom å skaffe dem teknologiske forsprang over Russland.

Innenfor rammene

Totalt blir støtten i Nansen-programmet til Ukraina på 22 milliarder kroner i 2024. Støre sier at denne nye støtten er innenfor rammene av programmet, og det gjøres mulig ved å fremskynde noe av bevilgningene fra senere år.

– Det vil si at det gjenstår om lag 35,5 milliarder kroner av de opprinnelige 75 milliarder kronene i programmet, sier han.

Framover skal Støre og regjeringen diskutere støtten til Ukraina og hvordan den skal fordeles i de kommende årene, med Stortinget.

Denne støtten blir en stor del av revidert nasjonalbudsjett, understreker finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Han lister opp økonomisk trygghet, Norges trygghet og Ukrainas trygghet som overskriftene for budsjettet, som legges fram 14. mai.

– Et løft på seks milliarder i militær bistand er et stort, men helt nødvendig løft. Og det er viktig at vi også stiller opp humanitært i den prekære situasjonen som er i Ukraina nå, sier Vedum.

Powered by Labrador CMS