Nyheter

LOVFORSLAG: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil gi PST adgang til å bruke hemmelig etterforskning for å stoppe forsøk på utenlandsk påvirkning.

Motstand mot ny «PST-lov»

Venstre ,Frp og SV advarer mot et lovforslag som vil gjøre det straffbart å samarbeide med utenlandsk etterretning om påvirkningsoperasjoner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringspartiene og Høyre vil gi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) adgang til å bruke hemmelig etterforskning for å stoppe forsøk på utenlandsk påvirkning. Opposisjonen mener loven går for langt.

– Vi er enig i formålet, at vi må beskytte oss mot desinformasjon og forsøk på skjult påvirkning fra utenlandsk etterretning. Men lovforslaget favner altfor vidt. Det er ikke klart nok hvor grensen for straffbar aktivitet går, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) til VG.

Sammen med Frp og SV, advarer Venstre mot lovforslaget og varsler at de vil stemme imot lovendringene som vil gjøre det straffbart å samarbeide med utenlandsk etterretning om såkalte påvirkningsoperasjoner i Norge.

Regjeringen vil blant annet gi PST hjemmel til å bruke skjulte metoder og tvangsmidler der det er nødvendig for å avverge og forebygge ulovlig påvirkning.

Frps Helge André Njåstad, som leder justiskomiteen, mener at forslaget svekker ytringsfriheten.

– Vi beveger oss bort vekk fra ytringsfriheten med sjumilssteg dersom vi tillater at anonyme agenter og byråkrater i sikkerhetstjenestene skal få bestemme hvilken informasjon befolkningen skal få lov å tilegne seg, skriver han i en SMS til avisen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS