Nyheter

Forsiden til OL-bilaget i Forsvarets forum i nr. 3, 1994

Luke 15: OL-jubel for Gardemusikken

Før vinterlekene på Lillehammer i 1994 har militærmusikerne aldri spilt og gjennomført parader for en større scene.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Årets julekalender i Forsvarets forum består av drypp fra jubileumsboka «God vakt! Journalistikk i Forsvaret gjennom 75 år». Boken er til salgs hos Norli.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sprengkulde og trompetspill er en dårlig kombinasjon. Spenningen i Gardemusikken er dirrende foran åpningsseremonien under Lillehammer-OL. En uke før den store dagen viser gradestokken hele 24 minus. Musikerne er ikke vant med å opptre i vinterlige omgivelser.

«Bølgen» for Garden

Men lørdag 12. februar 1994 tar Norges mest berømte militærmusikere 45.000 tilskuere og en til to milliarder TV-seere med storm. Folkehavet i Lysgårdsbakken belønner Gardemusikken med «bølgen». De har aldri spilt og gjennomført parader for en større scene enn akkurat her. Bare elleve kuldegrader gjør oppgaven noe enklere enn fryktet.

Neglelakk og tape

Forsvarets forum er på plass og rapporterer om nervøsiteten og om gardistenes kreative grep i forkant. Under øving i sprengkulden i dagene før OL blir musikantenes lepper sittende fast i munnstykket på instrumentene. Gode råd er dyre.

Med stort hell prøver man ut neglelakk og tape på munnstykkene.

– Det fungerte. Dermed slapp vi å være nervøse for at kulda skulle ødelegge for oss, sier rep-soldat Hallgeir Melbø til Forum. En stor kontingent av musikktroppen til OL er for øvrig rep-soldater.

Sjefen for Gardens seremonistyrke under vinterlekene, kaptein Olav André Melan legger til:

– Tapen er gjennomsiktig, så ingen legger merke til den. Dette er en god måte å hindre leppeskader på, sier Melan.

Sommeruniform

Under innslaget på tre og et halvt minutt med musikk og drill opptrer soldatene i sommeruniform. Det er tøft når kvikksølvet synker til den gale siden av ti minus. Under resten av seremonien bruker gardistene kapper for å holde varmen.

Trombonist Jon Olav Sääv sier til Forum:

– Morsomt å vite at store deler av verden ser på oss, men det er ikke til å stikke under en stol at det pirret litt da vi marsjerte inn på unnarennet i Lysgårdsbakken.

Flere av soldatene som deltar under åpningen er for øvrig svært rutinerte, blant annet med erfaringer fra Edinburgh Military Tattoo.

Powered by Labrador CMS