Nyheter

FØRSTE GANG: Aldri før har et F-35A landet på en motorvei. Torsdag landet norske F-35-fly på en motorvei i Finland.

Norske F-35 landet på motorvei i Finland

– Ved å kunne bruke småflyplasser – og nå også motorveier – øker vi overlevelsesevnen i krig, sier luftforsvarssjef Rolf Folland. 

Publisert Sist oppdatert

Torsdag skjedde det noe spesielt i norsk luftfartshistorie. To norske F-35A landet på en motorvei i Tervo i det østlige Finland. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Forsvaret i en pressemelding. 

Flyene landet rundt klokken 15.00 norsk tid etter å ha deltatt i en samtrening med finske F-18. Tidligere har amerikanske F-35B landet på motorvei, men dette er første gang F-35A gjør det. 

— Dette er en milepæl, ikke bare for Luftforsvaret, men også for Norden og Nato. Dette viser vår evne til å ta i bruk et spredningskonsept. Kampfly er sårbare på bakken, så ved å kunne bruke småflyplasser – og nå også motorveier – øker vi overlevelsesevnen i krig, sier generalmajor Rolf Folland, sjef for Luftforsvaret i pressemeldingen.

Etter at flyene hadde landet, ble det gjennomført fylling av drivstoff med motorene i gang – en såkalt hotpit refueling.

Folland mener øvelsen er en synliggjøring av utviklingen Forsvaret har iverksatt innen luftmilitært samarbeid i Norden. 

NORDISK SAMARBEID: Sjef i Luftforsvaret Rolf Folland takker sin finske kollega Juha-Pekka Keränen for samarbeidet.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier luftforsvarene i de nordiske landene har har kommet veldig langt, ifølge pressemeldingen. 

— Denne landingen er et veldig godt eksempel på dette, og viser at de nordiske landene snart kan operere sammen som en koordinert styrke, sier Kristoffersen. 

I mars signerte Norge, Sverige, Finland og Danmark en avtale om en felles nordisk luftstyrke. Nordens fremtidige luftforsvar kommer til å bestå av mer enn 200 kampfly, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram i pressemeldingen. 

— Det er veldig bra at vi er i gang med å utvikle det nordiske samarbeidet om militære luftoperasjoner, sier forsvarsministeren videre.

Powered by Labrador CMS