Nyheter

PANSERBEKJEMPELSE: En ødelagt russisk stridsvogn utenfor byen Yampil i Ukraina 9. november 2022.

Ukraina-krigen blåser nytt liv i «hoppeminer»

Erfaringer fra slagmarken i Ukraina gir vestlige selskaper ideer til kreativ våpen-teknologi for å ødelegge stridsvogner og drepe fotsoldater.

Publisert Sist oppdatert

Vestlige selskaper utvikler nå våpen som tar sikte på å ødelegge stridsvogner ovenfra og ned, på deres svakeste punkt: Toppen, skriver Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nyhetene fra våpenprodusentene kommer som følge av de erfaringene som er blitt gjort under de brutale nærkampene på den ukrainske slagmarken.

Det tyske selskapet Rheinmetall gjenoppliver blant annet «hoppeminer» med konseptet Area Defence Weapon (ADW). Våpensystemet, som kan ligne på en liten øltønne som sitter på radielle stabilisatorer, bruker en kombinasjon av sensorer for å vite at en stridsvogn passerer, for så å skyte seg selv opp i luften og «borre» 155 millimeter artilleriammunisjon ned i toppen av stridsvognen på vei ned igjen.

Les også: Ukraina utgjør en stor og potensielt viktig «battle lab»

Ifølge Rheinmetall kan våpensystemet, som skal være klart til bruk i løpet av noen få år, brukes i kombinasjon med tradisjonelle stridsvognminer, der ADW sikter seg inn på pansrede kjøretøy for minerydding og på denne måten hindrer pansrede kolonner å passere minelagte områder.

Også på andre områder utvikles det nye våpen basert på erfaringer fra Ukraina. Det finske selskapet Insta har nå laget droner som stuper ned over nedgravde infanteristillinger og lar det regne tusenvis av metallsplinter på soldatene.

Les også: Danmark vil gi milliardpakke til Ukraina

Dette skal være for å møte Ukrainas behov for å drepe store antall fremrykkende fotsoldater på åpne områder, samtidig som man begrenser bruken av ammunisjon, skriver Defense News.

Dronen kalles «Steel Eagle» og bærer et sprenglegeme som kan gjennombore stridende soldater med 3000 prosjektiler og med en kraft som kan penetrere lett kroppspansring, ifølge selskapet.

Steel Eagle skal kunne dekke et område på størrelse med 1/3 fotballbane med nok prosjektiler, så hver kvadratmeter innenfor området gjennomsnittlig vil rammes av halvannet prosjektil.

Ifølge Insta er hovedmålet å utstyre finske avdelinger med våpensystemet, men at interessen for våpenet ikke begrenser seg til Finland.

Powered by Labrador CMS