Nyheter

PÅ VEI TIL UKRAINA: Akkurat dette F-16-flyet er nå i Romania. Nå er to fly av samme type straks klare til å sendes til Danmark, hvor ukrainske piloter skal bruke det i opptrening.

Nå starter treningen av ukrainere med norsk F-16

På Bodø flystasjon gjøres nå de aller siste forberedelsene for å få klar to norske F-16 kampfly. Disse skal brukes i opplæringen av ukrainske piloter i Danmark. 

Publisert Sist oppdatert

Onsdag besøker forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) Bodø flystasjon. I disse dager gjøres to norske F-16 kampfly klare til å brukes i opplæringen av ukrainske piloter. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Norge stiller nå med F-16 treningsfly til utdanning av ukrainsk personell på F-16-systemet i Danmark. Dette kommer i tillegg til opptil ti instruktører som Norge allerede stiller til denne utdanningen. Det er gjort en imponerende innsats i forsvarssektoren for å sette opp F-16-bidraget i Danmark, sier forsvarsministeren.

– Stort og langsiktig arbeid

Det er regjeringen som har besluttet at Norge skal støtte Ukraina i oppbyggingen av et moderne kampflyvåpen. Dette skal sette Ukraina i stand til å ivareta egen sikkerhet, uten internasjonal støtte. 

Oppdraget ledes av USA, Danmark og Nederland. Norge, Danmark, Nederland og Belgia har besluttet å donere F-16 til det ukrainske forsvaret. Opplæringen av ukrainerne skjer på Skydstrup flystasjon. 

– De ukrainske flygerne har erfaring fra andre flytyper, forklarer Gram. 

– Samtidig utdannes ukrainske teknikere på F-16-systemet i Danmark, USA og Belgia. Støtte til Ukraina for å etablere et moderne kampflyvåpen er et stort og langsiktig arbeid hvor en rekke allierte og partnere bidrar, sier Gram.

Et «tungt løft» for kampflymiljøet

Ifølge Gram deployeres de norske flyene nå, og varigheten av den norske deployeringen skal bestemmes i dialog med de andre landene.  

Oberstløytnant Bård Bakke er sjef for treningsmisjonen i Danmark på F-16.

– Oppdraget om å støtte ukrainsk kampflyevne kommer i tillegg til innfasingen av kampflyet F-35 og overvåkingsflyet P-8. Når man i tillegg skal klargjøre F-16 for salg til Romania, så har det vært et tungt løft for kampflymiljøet i Forsvaret og Forsvarsmateriell, sier han. 

Like etter Russlands invasjon av Ukraina besluttet regjeringen å donere militært utstyr og våpen til Ukraina. Norge har forpliktet seg til å støtte Ukraina militært gjennom Nansen-programmet. I 2023 ble det gitt omtrent 11 milliarder kroner i militær støtte til landet. 

– Vi vil fortsette å støtte Ukraina så lenge de kjemper sin forsvarskamp, avslutter forsvarsministeren.

Nansen-programmet har en ramme på 75 milliarder kroner over fem år.

Powered by Labrador CMS