Nyheter

F-16: Norge kan bli det tredje Nato-landet som donerer F-16 til ukrainerne.

Støre bekrefter F-16-donasjon til Ukraina

Norge vil trolig sende færre enn ti F-16-fly til Ukraina.

Publisert Sist oppdatert

Norge blir det tredje Nato-landet som donerer F-16 til ukrainerne etter Danmark og Nederland. Det bekrefter statsminister Jonas Gahr Støre i Ukraina torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi tar sikte på å gi, men antall fly og hvordan de innfases, det må vi diskutere med Ukraina og med våre allierte. Men Ukraina kan regne med at Norge gir et bidrag, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB i Ukraina.

Tidligere har Danmark lovet bort 19. Det er enda ikke bekreftet hvor mange Nederland vil sende, men Zelenskyj har skrevet på X/Twitter at det er snakk om 42 fly.

– Etter at USA åpnet for at europeiske land som har F-16-fly, kan donere til Ukraina, har vi gjort en grundig vurdering av det, sier Støre til NTB.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at dette er en viktig historisk beslutning.

– Vi har tre land som så langt har sagt de vil gi oss F-16-fly: Danmark, Nederland og Norge. Vi er ekstremt takknemlig overfor disse tre landene, sa han på en pressekonferanse med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) torsdag.

Salg til Romania

Norge har 57 F-16-jagerfly, men er i ferd med å gå over til de nye F-35-flyene. 32 av F-16- flyene er allerede solgt til Romania, og Norge planla opprinnelig å selge 12 til USA. Den sistnevnte avtalen er nå droppet, forteller Støre. Men avtalen med Romania står fast.

– Det betyr at en av våre allierte i en viktig del av Europa kan ha nytte av de flyene, sier statsministeren.

Mellom fem og ti fly

Det er ikke gitt at alle de resterende F-16-flyene Norge har, går til Ukraina.

– Detaljene og antallet må diskuteres, det handler rett og slett om hva er tilstanden til disse skrogene og om innholdet. Det må avklares før vi kan gi det antallet, sier Støre.

Han sier at det trolig er snakk om mellom fem og ti fly, og sannsynligvis nærmere fem enn ti.

De andre europeiske F-16-flyene er gitt under forutsetning av at Ukraina får lært opp egne piloter, noe som trolig tidligst kan skje til nyttår.

Støre vil foreløpig ikke si noe om tidshorisonten for den norske donasjonen.

32 av de pensjonerte norske F-16 jagerflyene er allerede solgt til Romania. Les mer i saken under:

Powered by Labrador CMS