Nyheter

75 MILLIARDER: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), regjeringen og et stort flertall på Stortinget legger fram den politiske enigheten om Ukraina-programmet i Stortinget. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj deltar digitalt.

Zelenskyj takker Norge for kjempepakken «Nansen-programmet»

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket både regjeringen og det norske folk for støtten på 75 milliarder da han torsdag talte til Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Zelenskyj talte til Stortinget i mars i fjor, kun uker etter at Russland invaderte Ukraina. Torsdag talte han igjen i Stortinget, da den nye Ukraina-pakken ble lagt fram.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Forskjellen fra den gangen og situasjonen vi står i nå, er at vi nå er trygge på at den frie verden ikke vil svikte prinsippene om frihet, trygghet om at Ukraina ikke vil bli stående alene mot en slik fiende, og at Europa ikke vil gi fra seg noen av sine områder til fienden, sa Zelenskyj.

– Norges bidrag til denne tryggheten er historisk, sa han.

– Står sammen

Et bredt stortingsflertall er enig om en støttepakken på 75 milliarder kroner, som har fått navnet Nansen-programmet etter Fridtjof Nansen. Støtten fordeles over de neste fem årene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttrykte glede over at det var bred enighet om pakken på 75 milliarder til Ukraina de neste fem årene, og 5 milliarder i året til andre utviklingsland som er berørt av konsekvensene av krigen.

– Vi er med dere. Vi står sammen i fordømmelsen av Russlands krigføring i Ukraina og støtten til det ukrainske folks legitime forsvarskamp, sa Støre.

Enkelt for Høyre

Statsministeren trakk fram at flertallet på Stortinget har blitt enige om en avtale som strekker seg inn i neste stortingsperiode. Høyre-leder Erna Solberg tok opp tråden med å si at det hadde vært enkelt for partiet å si ja til pakken.

– Ukraina trenger forutsigbarhet og vite at vi står sammen med dem, sier hun.

Frp støtter forliket, men har fått godkjenning til å legge inn i avtalen at de ikke støtter bistandsdelen til land i sør. Rødt står utenfor forliket fordi de ikke vil gi militær støtte til Ukraina utover militært b-materiell, men støtter avtalens økonomiske rammer.

– Ingen kan spå

– Ingen kan i dag spå hva som vil skje i løpet av de neste fem årene. Men vi vet definitivt hva som ikke vil skje, og det er at Russland ikke vil bekjempe vårt samhold, sa Zelenskyj.

– Ukrainere og nordmenn deler de samme verdiene, vi står sammen i vårt forsvar. Vi deler den fremtidige seieren, som vil bli grunnlaget for sikkerheten til alle i verden. Måtte deres standhaftighet bli en ledestjerne for andre frihetsforkjempere, sa Zelenskyj, som mottok stor applaus etter talen.

Powered by Labrador CMS