Nyheter

JAGERFLY: To portugisiske F-16 under Natos Baltic Air Policing oppdrag i Litauen 22. mai 2o23.

Disse våpnene kan ukrainske F-16 få

Det er en rekke våpen F-16 potensielt kan bevæpnes med hvis de ankommer Ukraina. Noen skal være mer sannsynlig enn andre.

Publisert

Det har vært store debatter om Ukraina skal få F-16 jagerfly, men i mai sa USA ja til å gi ukrainske piloter opplæring på det ikoniske jagerflyet. Nå er spørsmålet hvilke land som skal donere flyene og hvilke våpen de skal utstyres med. Det er mange utfordringer og vurderinger som gjøres når avanserte våpensystemer og tilleggsutstyr skal doneres til et annet land.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge The Warzone er dette noen av våpnene ukrainske F-16 kan bli utstyrt med:

AMG-88 High-speed Anti-Radiation Missile (HARM):

F-16 vil kunne bruke missilet langt mer dynamisk og effektivt enn dagens fly fra Sovjet-tiden som brukes i Ukraina i dag. Det vil være en stor forbedring og en stor trusseløkning for de russiske luftvernkapasitetene i de okkuperte områdene.

AIM-120 AMRAAM:

AIM-120 er allerede i bruk i Ukraina og brukes sammen med luftvernsystemet NASAMS. Derfor vil det være svært sannsynlig at de også får denne kapasiteten på F-16. Ifølge The Warzone er dette ganske unikt, med tanke på at Egypt, som i dag er en av verdens største brukere av F-16 ikke er klarert for bruk av AMRAAM. I dag bruker Ukraina antagelig AIM-120A/B, men det store spørsmålet er om de vil få tilgang den mer avanserte AIM-120C varianten.

Les også: Tsjekkia kjøper 246 CV90 av Sverige

GBU-53/B Small Diameter Bomb (SDB):

SDB har allerede blitt klarert for bruk i Ukraina gjennom Ground-Launched SDB (GLSDB) systemet, men den eksakte statusen er ikke kjent. Likevel vil SDB, når det ankommer, være et kritisk tilskudd for Ukrainske F-16 på grunn av sin presisjon, avstanden den kan slippes fra, evnen til å ta ut «semi-harde» statiske mål og det store lageret Nato har av SDB.

MISSIL: Et AIM-120B missil lastes på en amerikansk F-16 før et oppdrag i Afghanistan.

AIM-9 Sidewinder:

Canada skal forsyne Ukraina med AIM-9, men det er fortsatt ikke kjent hvilken type av missilet som skal doneres, mest sannsynlig vil det være et AIM-9X missil tilpasset NASAMS luftvernsystem. AIM-9X er nå en av hovedtypene ammunisjon til NASAMS og vil være veldig effektivt mot lavtflygende trusler på korte hold, som droner og kryssermissiler som sendes fra Russland daglig. AIM-9X er også et veldig potent luft-til-luft missil som kan brukes med F-16 sammen med Joint Helmet Mounted Cueing System (JHMCS).

IRIS-T:

Missilet er et kort-til-mellomdistanse luft-til-luft missil og kan erstatte eller styrke AIM-9X. IRIS-T også kjent som AIM-2000 er allerede i bruk i Ukraina gjennom det bakkebaserte luftvernsystemet IRIS-T SLM, som har vist seg å være ekstremt effektivt mot lavtflygende droner og kryssermissiler.

JDAM-ER/JDAM:

Joint Direct Attack Munitions er «dumme bomber» med ekstrautstyr som gjør dem til «smarte» bomber, som også har et vingesett som gir økt rekkevidde. JDAM er allerede i bruk i Ukraina. Dersom Ukraina får F-16 vil disse kunne brukes mer dynamisk enn i dag.

KLAR TIL KAMP: Et IRIS-T (AIM-2000) missil og en 500-punds JDAM bombe klargjøres på et norsk F-16 jagerfly.

Advanced Precision Kill Weapon Systems (APKWS):

Laserstyrte raketter av type Hydra 70 millimeter med høy presisjon, som passer godt til å bekjempe blant annet kjøretøy og soldater under forflytning. APKWS er allerede i bruk i Ukraina, men brukes i dag fra en bakkeavfyrt løsning - med nye avfyringsplattformer på vei. Bruk av APKWS på F-16, vil slik slagmarken i Ukraina i dag, ha begrenset effekt på grunn av russiske luftvernkapasiteter, men i takt med endringer på slagmarken kan rakettene bli mer effektive. Det skal også ha blitt gjort eksperimenter for å bruke rakettene som en luf-til-luft kapasitet mot droner og kryssermissiler, skriver The Warzone.

Miniature Air Launched Decoy (MALD):

ADM-160 er antatt å være i bruk i Ukraina i dag og antas å være i bruk når det gjennomføres angrep med Storm Shadow missilet. MALD kan fullintegreres med F-16 og kan være en vital kapasitet for å sikre vellykkede luftangrep på avstand ved å mislede og oppta det russiske luftvernet.

I tillegg kan Ukraina med tiden få levert en rekke andre versjoner av missiler, raketter, dumme og smarte bomber.

Ukrainske F-16 kan også komme utstyrt med såkalte «targeting pods», som kan brukes til å markere mål med laser, ta ut presise koordinater og fungere som en sensor som kan brukes til rekognosering og situasjonsforståelse.

Powered by Labrador CMS