Morgendrillen

TEMPO: Det er avgjørende at de signalene som nå kommer om kompetanseutvikling, profesjonsutdanning og huller i bemanningen på mange områder blir lyttet til og tatt tak i, sier Jahren
TEMPO: Det er avgjørende at de signalene som nå kommer om kompetanseutvikling, profesjonsutdanning og huller i bemanningen på mange områder blir lyttet til og tatt tak i, sier Jahren

Jens må gå med pensko på jobb, siden feltstøvler ikke passer til dressen

Kombinasjonen av 80-tallsmusikk på dårlig engelsk og skyting rett utenfor muren til palasset ble en helt spesiell konsertopplevelse for Jens Jahren i Irak.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Jens B Jahren

Alder: 46 år

Yrke: Leder Befalets Fellesorganisasjon

Sted: Oslo

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

— Det er som regel tidlig opp, ofte før 0630. Alt etter er bonus med små barn som vil komme i gang med dagen. Vekkerklokke og slumring eksisterer ikke.

Hva er det første du gjør?

— Det første må være en rask, men god frokost til alle hjemme, før vi må få alt klart for de som skal videre til barnehage og skole. De dagene det er kort vei til kontoret under trappen, er det litt romsligere tid.

— Etter familiens morgenrutiner sjekker jeg e-post (litt for ofte), tar en prat med Rune (NK BFO) og sjekker andre nyheter inkludert klippmappen fra Forsvarets mediesenter. Ofte dukker det opp små eller store saker som må løses parallelt med planene som allerede er lagt.

Når starter arbeidet?

— Som regel mellom halv åtte og åtte, noen dager tidligere.

Pensko eller feltstøvler?

— Det må bli pensko. På jobben bruker jeg ikke uniform, men som oftest dress. Jeg tror kollegaene mine hadde sett rart på meg om jeg hadde brukt feltstøvler til dressen, så da blir det penskoene.

Pumpe jern eller løpe maraton?

— Det må bli å løpe, men det holder med maks halvmaraton.

Beste triks for velferd på øvelse?

— Nå begynner det å bli noen år siden, men det er lite som slår gode middager som er lagd på forhånd og som kan varmes opp under skimarsj om vinteren. Gode alternativer er gryterett eller fleskepølse. Det er både godt, har bra med energi og er god avveksling for FR.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

— Det må bli å være på konsert i Basra med et lokalt innleid irakisk band som britene hadde fått tak i til grillfest. Stort innslag av 80-tallsmusikk, med tilhørende lys og lydanlegg fra samme tid. Godt beskyttet innenfor murene i palasset sør i byen gjorde opplevelsen enda mer spesiell når det samtidig var skyting og mye støy rett på andre siden av muren.

— Det hele toppet seg når de dro i gang «why am see yeah» med stor selvtillit og dårlig engelsk.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

— Etter snart to år med nedstenging og hjemmekontor er det mange jeg gjerne skulle delt en FR med. Ut fra den jobben burde jeg sikkert ha satt opp noen jeg bør praten med. Valget blir på min gode venn Stig Laursen. Det er lenge siden vi fikk tatt en god prat både på grunn av covid og at han har vært i Mali. Vil gjerne mimre litt og ikke minst høre om hvordan det har vært i et av verdens konfliktområder.

Smartklokke – yay or nay?

— Begge deler. Smartklokke på fritid og trening. Prøver å bruke de fine klokkene på jobb, litt konservativ der. Synes smartklokken kler dress og jobb klær litt dårlig.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret

— Generelt?

— Dette jobber jeg mye med til daglig så det kan bli langt. Jeg mener det er avgjørende at de signalene som nå kommer om kompetanseutvikling, profesjonsutdanning og huller i bemanningen på mange områder blir lyttet til og tatt tak i. Dette skjer på etter store reformer som skulle bidra til det motsatte. Det er fortsatt de yngste som leder de yngste mange steder.

— En realitetsorientering av den faktiske tilstanden med vilje til å sette i verk tiltak som kan håndtere en negativ utvikling er avgjørende. Jeg liker de signalene som er gitt politisk, men savner tempo. Ut fra min kunnskap så haster dette. Mange med mye kompetanse er i ferd med å forlate Forsvaret, både på naturlig avgang, men også fordi mye annet framstår som mer attraktivt.

Powered by Labrador CMS