Nytt om navn

RIDDER: Frankrikes ambassadør i Norge, Pierre-Mathieu Duhamel overrakte Ordre National de la Légion d’honneur til Nils Severin Økland.

107-åring utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen

Nils Severin Økland ble dekorert for sin innsats i Frankrike under 2. verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for utmerkelsen beskrives slik i en pressemelding fra den franske ambassaden:

«Nils Severin Økland blir tildelt denne høye utmerkelsen for hans fremragende tjenester for frigjøringen av Frankrike under landgangen i Provence i 1944. Under 2. verdenskrig tjenestegjorde Nils Severin Økland 40 måneder til sjøs og bidro dermed til de alliertes seier.»

Det var under en seremoni ved Siljuslåtten sykehjem 24. juni at Frankrikes ambassadør i Norge, Pierre-Mathieu Duhamel, overrakte Ordre National de la Légion d’honneur til Økland. Seremonien er også omtalt av NRK.

– Dette var stas, sa Økland til kringkasteren etter at han hadde fått dekorasjonen på brystet.

Økland flyktet til Shetlandsøyene i 1941, der han sluttet seg til Sjøforsvarets skytteravdeling for handelsflåten. Han deltok i ulike konvoioppdrag for å sikre forsyninger av mat, krigsutstyr og olje i Nord-Atlanteren og Middelhavet, går det frem av pressemeldingen.

Videre står det:

«Fra 1944 tjenestegjorde Nils Severin Økland blant annet om bord på Roald Amundsen og deltok dermed i landgangen i Provence, fra Cannes til Toulon, som startet 15. august 1944. Roald Amundsen var ett av fire norske skip som deltok i frigjøringen av Sør-Frankrike.»

Æreslegionen er den fremste franske nasjonale ordenen som hedrer både franske og utenlandske statsborgere, skriver ambassaden. Den ble opprettet av Napoleon Bonaparte i 1802. L’Ordre National de la Légion d’Honneur hedrer personer som har utmerket seg særlig innen offentlig, militær eller privat virksomhet. Utlendinger kan bli tildelt denne fortjenestemedaljen i spesielle tilfeller hvis personen har utmerket seg for utførte tjenester for Frankrike eller fremmet franske interesser.

Ny jobb?

Har du eller noen du kjenner fått ny jobb? Da vil vi gjerne at du skriver et par linjer om vedkommende og jobben, samt legger ved et bilde i breddeformat, og sender til tips@fofo.no. Merk gjerne emnefeltet med «Nytt om navn»

Powered by Labrador CMS