Nyheter

MÜNCHEN: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram er i Tyskland de neste dagene og møter blant annet representanter fra det tyske forsvarsdepartementet.

Vil bruke 690 millioner kroner på å støtte norsk ammunisjon

MÜNCHEN (Forsvarets forum): Norge skal med i det europeiske programmet Act in Support of Ammunition Production. Kontingenten er på 190 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har besluttet å ta Norge inn i det europeiske programmet Support of Ammunition Production (ASAP), som har et fond på 500 millioner euro, eller litt over 5,9 milliarder kroner. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Europeiske forsvarsbedrifter som vil utvide sin kapasitet kan søke fondet om å få dekket inntil 45 prosent av investeringskostnadene. Søknadsfristen er i midten av desember, og resultatene forventes i februar. 

Kontingenten Norge betaler er på rundt 190 millioner kroner.

– Medlemskapet i ASAP har potensial til å utløse milliardinvesteringer til økt produksjonskapasitet i norsk forsvarsindustri, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding. 

Forsvarsministeren er for tiden i Tyskland, og er tirsdag på en forsvarsindustrikonferanse i München og besøker stridsvognprodusenten Krauss-Maffei Wegmann, som produserer Norges nye Leopard 2A8 NOR. Kronprins Haakon er også til stede, og åpner forsvarsindustrikonferansen. 

Temaet for konferansen er norsk-tysk forsvarsmateriell og -industrisamarbeid og hvordan dette bidrar til å styrke Natos, Tysklands, og Norges forsvarsevne.

Regjeringen setter også av inntil 500 millioner kroner som kan gis i støtte til bedrifter som søker gjennom ASAP og som vil øke sin produksjonskapasitet i Norge. 

Nammo-direktør Morten Brandtzæg slo alarm om norsk våpenproduksjon i en stortingshøring i slutten av oktober, og signaliserte at våpenprodusenten vurderer å flytte produksjon ut av Norge om ikke industrien får mer støtte. 

– Vi har plassert flere store kontrakter hos Nammo det siste året, og vi har forskuttert utbetalinger slik at produksjonstempoet kan økes raskere, sier Gram i pressemeldinga. 

Han sier videre at donasjonene til Ukraina tærer på beredskapslagrene i Vesten. 

– Vi må være forberedt på å stå i dette i lang tid. Vi må derfor øke volumet og tempoet i hele Europa, hvis det skal monne. 

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen omtalte Forsvarets forum de nye stridsvognene som Leopard 2A7. Det riktige er Leopard 2A8 NOR. Navnet ble endret i vår, etter dialog mellom Tyskland og leverandøren får de nyeste tyske stridsvognene og de norske betegnelsen A8.

Powered by Labrador CMS