Nyheter

BEKYMRET: Morten Brandtzæg er administrerende direktør i Nammo, og snakket torsdag til Stortinget om sin bekymring for Europas ammunisjonslagre. Her fra en tidligere anledning.

Varsku fra forsvarsindustrien:
– Umulig å levere så raskt

Nammo-direktør Morten Brandtzæg slår alarm om Norge og Europas ammunisjonslagre i en stortingshøring om statsbudsjettet torsdag. 

Publisert

Med den pågående krigen i Ukraina brukes europeisk ammunisjon raskere enn på mange år.  Beredskapslagre skal fylles, men produksjonen klarer ikke holde tritt. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det er bakteppet for administrerende direktør Morten Brandtzægs innspill fra våpenproduksjonsselskapet Nammo, i en stortingshøring om forsvarsbudsjettet for 2024 torsdag. 

– Det å etterfylle egne lagre i Nato vil kreve 13 millioner artillerigranater. Vi anslår at produksjonskapasiteten i Europa er cirka 5 prosent av dette. Det vil ta 20 år å fylle opp den kapasiteten vi har i dag, sier Brandtzæg. 

Staten eier 50 prosent av selskapet, som ønsker mer økonomisk støtte til investeringer og produksjon. Nammo har bedt om 850 millioner kroner for å «ivareta Norges og Natos militære produksjonsbehov». 

De har fått investeringsmidler på rundt 75 millioner kroner. 

Ser på å flytte produksjon

I Nammos høringsinnspill står det at dette utgjør 0,5 prosent av det som må investeres i artilleriproduksjon. Om de ikke får mer støtte, ser de på muligheter for å ta produksjon ut av Norge.

Land som har blitt nevnt til Forsvarets forum som bedre støttespillere for forsvarsindustri er USA og Finland. 

I høringa sier Brandtzæg at alternativer kan være «både land i Norden og store land i Nord-Europa», dersom de ikke får mer støtte til investeringer fra Norge. 

Regjeringen har signalisert at de vil kjøpe ammunisjon fra Nammo siden januar. Da gikk de inn for en kontrakt til 2,6 milliarder kroner, hvilket er Nammos største kontrakt gjennom tidene. 

I forsvarsbudsjettet er det foreslått å fremskynde og øke omfanget på kontrakten for artillerigranater fra 2,6 milliarder til 4,3 milliarder kroner. Det er imidlertid kun 1,9 av disse milliardene som foreløpig er kontraktsfestet, ifølge Brandtzæg.

Ammunisjon og Nato

I Nammos høringsinnspill står det at anslaget på at Nato-land har behov for 13 millioner granater er et konservativt tall, som kun dekker 30 dagers krigsberedskap.

«Det samlede behovet i Europa er dermed minst 20 millioner granater som statene ønsker innen kort tid. Det er dessverre umulig for industrien å levere dette raskt. Nammo anslår at den samlede årlige europeiske produksjonskapasiteten er under en halv million granater», står det videre. 

Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato uttalte seg om ammunisjonsmangel i alliansen i juni, og tok til orde for at produksjonen av «kritisk» ammunisjon må økes som følge av krigen i Ukraina. Senest onsdag sa han også at våpenproduksjonen i Nato-land må økes, da han deltok på Natos industriforum i Stockholm.

Powered by Labrador CMS