Nyheter

OPPTRENING: Norge, sammen med allierte, har som mål å trene opp flere enn 50.000 ukrainske soldater i løpet av 2023. Her trenes ukrainske soldater i Trøndelag.

Norge skal bruke en milliard på å trene ukrainske soldater

Pengene skal gå til flere instruktører som bidrar til opptreningen av ukrainske soldater, ifølge Forsvarsdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Norge skal bruke en milliard kroner på trening av ukrainske soldater neste år.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det opplyser Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Innen utgangen av året har Norge bidratt i opptreningen av rundt 2000 infanterister og stormingeniører fra Ukraina. Opplæringen skjer både i Norge og i utlandet.

– Vi har målsetting om at vi sammen med allierte partnere er med på å trene opp flere enn 50.000 ukrainske soldater i løpet av 2023, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Trener i hele Norge

Norge bidrar i opptrening av ukrainske soldater i EU-programmet EUMAM og et program ledet av Storbritannia ved navn Interflex.

EUMAM ble startet opp utenfor Berlin i mars 2023. Der utdanner soldater fra Hæren soldater fra ukrainske stormingeniører og gjennomfører utdanning i strid i bebygd område.

I Interflex er Norge blant de største bidragsyterne med over 100 instruktører.

I 2023 har også rundt 700 ukrainere vært i Trøndelag og trent. Flere hundre andre ukrainske soldater har i tillegg trent i ulike leirer i resten av landet.

Der trenes de opp i fagområdene sanitet, skarpskyting og ledelse. 

MILLIARDLOVNAD: Forsvarsminister Bjørn Aril Gram sier fortsatt støtte til Ukraina er helt avgjørende.

En milliard kroner

Godt over 300 norske instruktører bidrar, og neste år vil tallet øke, ifølge pressemeldingen. Da kommer Norge totalt til å bruke i overkant av en milliard kroner på opptreningen.

Pengene er fra Nansen-fondet til støtte for Ukraina.

– Ukraina trenger flere og bedre trente soldater for å kjempe mot de russiske invasjonsstyrkene. I tillegg har de behov for å øke sin kompetanse innen flere fagfelt. Det er viktig at Norge tar sin del av dette og bidrar der vi kan, sier Gram.

Tar med lærdom hjem

Forsvarsministeren sier i pressemeldingen at de norske styrkene tar med seg mye lærdom hjem til Norge etter opptreningen.

– Erfaringen ukrainerne har gjort seg på slagmarken er også nyttig for oss. Tett samarbeid og koordinering med andre land gir også viktig læring, sier Gram.

Regjeringen har varslet at Norge skal bidra i opptrening av F-16-styrker, samt til mineryddingsstyrker i Litauen.

Powered by Labrador CMS