Nyheter

UKRAINA NESTE: Nymobiliserte russiske soldater under en seremoni før avreise til Ukraina ved en tidligere anledning.

Russisk medie: Kraftig økning av desertering

Siden Russlands president Vladimir Putin varslet delvis mobilisering av reservesoldater, skal 1.064 russiske soldater ha blitt siktet for desertering eller ordrenekt i Russland.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Antallet russere som ikke er villig til å gå til krig, har økt kraftig siden begynnelsen av mars. I mars alene ble det registrert rundt 400 slike tilfeller, og tall for april indikerer en lignende trend, ifølge det uavhengige russiske mediet Mediazona.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge mediet dreier imidlertid 90 prosent av sakene seg om desertering, at noen forlater de væpnede styrkene uten tillatelse. Flere rekrutter som er dømt for dette får en betinget dom, og kan dermed sendes tilbake til fronten, ifølge noen av dommene som er offentlig kjent.

Les også: Russiske fly avskåret over Østersjøen

Russlands president Vladimir Putin beordret 300.000 reservister å delta i krigen i Ukraina etter en rekke nederlag på slagmarken. Da Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina 24. februar i fjor, lovet Putin at han kun ville sende frivillige og midlertidige soldater til fronten.

Hundretusenvis av russere har flyktet til utlandet i frykt for å bli mobilisert. Det spekuleres i om Kreml vil beordre en ny mobilisering av reservestyrker, men dette har foreløpig blitt avvist av russiske myndigheter.

Powered by Labrador CMS