Nyheter

FRIHET OG KJÆRLIGHET: Ny rapport fra Sverige ser nærmere på Ukrainas kommunikasjonsarbeid gjennom krigen det siste året. På bildet poserer fire ukrainske soldater foran delene av en Antonov An-225, verdens største lastefly som ble ødelagt under kamp, 1. april 2023.

Rapport: Ukraina tar i bruk humor og kjærlighet i PR-krigføringen

Onsdag slapp Totalförsvarets forskningsinstitutt (FOI) rapporten «Ukrainas informasjonsfront» på oppdrag fra det svenske forsvaret. Rapporten tar for seg det strategiske kommunikasjonsarbeid i året som har gått siden Russlands fullskala invasjon.

Publisert

Funnene viser at Ukraina på en effektiv måte har tatt i bruk alle verktøy som finnes i dagens medieverden og produsert innhold som har berørt og engasjert både sin egen befolkning, men også det internasjonale publikum, skriver Försvarsmakten.

Sentralt

Försvarsmaktens konstituerte kommunikasjonsdirektør, Anna Yngman uttaler at betydningen av informasjonsmiljøet som en del av den moderne krigføringen øker.

Ukraina har siden 2014 jobbet med strategisk kommunikasjon siden Russland annekterte Krimhaløya og konflikten i Donbass i Øst-Ukraina, skriver FOI.

Helt siden Russlands invasjon har informasjon vært en sentral del av ukrainernes krigføring, noe de i stor grad har lykkes med.

Humor og sarkasme

Tidligere journalist og nå analytiker ved FOI, Ivar Ekman og professor Per-Erik Nilsson er blant forfatterne av rapporten.

– Ukrainerne har brukt alt i fra humor, sarkasme og kjærlighet, til memes og «trolling-teknikker». Den politiske ledelsen har raskt klart å oppdatere seg på trender innen kommunikasjon og sosiale medier for å forsterke budskapet deres og nå rett publikum, sier Ekman.

Verdifullt

Den massive russiske invasjonen fungerte som en samlende kraft.
Medieorganisasjoner, regjering, militæret og sivilsamfunnet fant nye samarbeidsmodeller for å kunne utnytte alle ressurser, sier Ekman.

– Når vi begynte å se på dette ble det tydelig at kommunikasjonsarbeidet inkluderte hele samfunnet, noe som gjorde det viktig å få med alle vinkler for at verdifull lærdom ikke skulle gå tapt. Fra et svensk perspektiv fungerer den måten å tenke på med vår idé om et totalforsvar, sier Eriksson.

Powered by Labrador CMS