Nyheter:

Forsvarets logistikkorganisasjon har besluttet at kroppsnært tøy skal gjenbrukes.

Ny klesmangel i Forsvaret: Soldatene må gjenbruke undertøy

Tøy som tidligere var til odel og eie må nå leveres inn når soldatene dimitterer. – Uakseptabelt, sier Tillitsvalgtordningen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– At det legges opp til at soldatene faktisk må ta på seg en vasket, brukt truse er oppsiktsvekkende, sier landstillitsvalgt Anette Hyldmo til Soldatnytt.

De tillitsvalgte frykter at det vil føre til at soldatene som får utlevert brukt tøy heller velger å benytte sivilt. Dersom de skulle få noen form for yrkesskader forårsaket av dårlig bekledning, vil de i disse tilfellene ikke ha krav på erstatning fra Forsvaret.

Anette Hyldmo er landstillitsvalgt i Tillitsvalgsordningen i Forsvaret.

Bakgrunnen for innleveringen er at Forsvarets logistikkorganisasjon mangler såkalt kroppsnær personlig bekledning og utrustning (PBU).

– Vi er kritiske til at det er de vernepliktige som blir lidende når Forsvaret ikke klarer å levere tilstrekkelig utstyr. Det er merkelig at de nå må levere inn det mest intime tøyet, og dette har allerede skapt reaksjoner blant soldatene, sier landstillitsvalgt Hyldmo.

Hun sier at manglene på klesartiklene ikke er en ny utfordring for soldatene.

– Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) må ta ansvar for avvikene og planlegge bedre. Det er uakseptabelt at dette går ut over soldatene gang på gang, sier Hyldmo.

Kroppsnært tøy

På bakgrunn av manglene har FLO besluttet at kroppsnært tøy skal gjenbrukes. Når soldatene dimitterer til jul, skal klærne vaskes og leveres ut til neste kontigent etter nyttår.

– Det er kroppsnært tøy som omfattes av tiltaket, slik som ullundertøy, t-skjorter, truser, brystholdere, sokker og håndklær. Øvrig utstyr utlevert til odel og eie omfattes ikke, sier kommunikasjonssjef Hans Meisingset til Soldatnytt.

I fjor og tidligere i år har det i flere omganger vært store problemer med at soldatene ikke har fått det tøyet de skulle ha. Spesielt har det dreid seg om ullundertøy og sokker.

Les Forsvarets forums gravesak om hasteanskaffelsene for nærmere en halv milliard kroner her.

Hasteanskaffelse skulle sørge for forsyning av klær og utstyr til soldatene. Koronapandemien har imidlertid stukket kjepper i hjulene for FLO.

Koronaforsinkelser

– Årsaken er en fortsatt forventet knapphet på kroppsnære PBU-artikler. Forsinkelser i leveranser på grunn av Covid-19 påvirker situasjonen, sier Meisingset.

Har du tips eller innspill til denne saken? Kontakt Soldatnytt.

I en begrenset periode, fra desember 2020 frem til august 2021 skal personlig bekledning og utrustning (PBU) utlevert til «odel og eie» leveres inn igjen ved dimisjon.

– Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret har fått melding om tiltaket. Planen er at dette skal gjelde til 1. august 2021.

Dette vil si at soldater kan få utlevert både nytt og brukt kroppsnært tøy.

Har du fått med deg denne? Soldatene vasker klær om natten. – Uverdig, mener politiker

Utfordringer

Hæren i Indre Troms var de siste som gikk over til «odel og eie»-systemet i august 2019. Tidligere kunne man levere inn skittent tøy på depot, og få utlevert rent. Hæren i Indre Troms fikk store utfordringer med egenvask av kroppsnært tøy fordi det ikke var nok vaskemaskiner på kasernene.

– Artikler som leveres inn sendes til vaskeri på same måte som det gjøres for øvrig PBU. vaskeri sorterer på størrelser og kvalitet før retur til FLO sine lagre, sier Meisingset, og fortsetter:

– Det gjøres en siste sjekk av kvaliteten før plaggene kan leveres ut. Alt som gjenbrukes har en hygienisk og kvalitetsmessig forsvarlig stand, sier Meisingset.

Les også: Infrastruktur på gamle kaserner tåler ikke flere vaskemaskiner

Powered by Labrador CMS