Morgendrillen

NY SJEF: Petter Bakkejord tok over som sjef for Panserbataljonen i juni i år. Han trives best med feltstøvler på bena.

Petter starter dagen med å stusse nesehåra og synes kongen virker som verdens mest joviale person

Den ferske pansersjefen mener personellflukt er en av Forsvarets største utfordringer og i felt anbefaler han horisontal soving for komfort.

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Petter Bakkejord

Alder: 42

Yrke: Sjef for Panserbataljonen.

Sted: Setermoen.

Når, og kanskje viktigst, hvordan står du opp om morgenen?

– Klokken står normalt stilt til diverse hyling fra 06:00, men det varierer om alle alarmene trengs. Det blir normalt sjekket nyheter på telefonen, og av og til noen reels.

Hva er det første du gjør?

– Morgenrutinen foregår på badet, normalt med høvel og tannkost. En gang iblant en liten maskin i øra og nesen for å ta noen bonushår som gror bedre og bedre med åra.

Når starter arbeidet?

– Normalt er jeg i nærheten av kaffemaskinen på jobb 07:00 og en halvtimen før de fleste dukker opp nyttes til e-post og selvledelse. Av og til blir det litt røverhistorier med kollega Merete, som ofte har laget kaffe før jeg dukker opp.

Feltstøvler eller pensko?

– Jeg synes feltstøvlene er pene og bruker de aller mest. Foretrekker støvlene, men det er som regel pensko til hyggelige anledninger og det er jo som regel stas.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Det blir mest løping, men kan ikke skryte på meg å ha gjennomført maraton. Det står på lista til neste år.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Tørr sovepose og soving i horisontal stilling i mer enn en time i strekk. Har hatt mye stiv nakke etter soving i tårnet på CV90 eller i diverse andre halvsittende stillinger i forskjellige kommandoplasser eller kjøretøy. Det er ekstra kjedelig å ha stiv nakke og i tillegg til å ha vått tøy eller sovepose.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Under et opphold i USA fikk jeg spørsmål om min kone ble fornærmet av en film som ble vist på en busstur. Min kone satt på siden av meg og ble litt fornærmet av at de spurte meg og ikke henne. Filmen var helt topp.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Det ville vært Hans Majestet Kongen eller forsvarssjefen. Kongen fordi han virker som verdens mest joviale person som kan diskutere alt. Forsvarssjefen ville jeg delt en FR med for å spørre om alt jeg ikke forstår, som hvorfor han går mot militærfaglige råd. Han vet sikkert noe jeg ikke vet.

Smartklokke – Yay og nay?

– Selvfølgelig smartklokke. Litt upraktisk med tanke på forebyggende sikkerhet og slikt, men det er bare å ta den av. All den tid man kan ha en klokke som hjelper deg med å finne telefonen din (som jeg ikke finner hele tiden) og hjelpe meg med alt fra påminnelser, kalender, trening og til og med vise tiden. Hvem kan si nei?

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen jeg opplever om dagen er å beholde folkene vi sårt trenger. Krig i Europa og mye omstilling i organisasjonen vår samtidig er krevende og skaper usikkerhet for mange. Vi må endre oss for å være relevant som Forsvar, men endring er ofte smertefullt for både mennesker og avdelinger. Jeg tror vi kan bli flinkere til å drive endringsprosesser i Forsvaret på en måte som ivaretar flere nivå i organisasjonen enn det vi får til i dag.

– Det er likevel mye bra som skjer og Hærens grep med utdanning av lagførere og befal ved Hærens skole for rekrutt og fagutdanning en av de positive endringene som jeg virkelig har tro på og vil redusere funksjonelt fravær og tilføre kompetanse i Hærens avdelinger.

Powered by Labrador CMS