Morgendrillen

ADRENALIN: Erik Fonn vil heller ha adrenalin enn å løpe maraton.

Med en tidligere karriere i motebransjen, er det ingen tvil om at Erik Fonn føler seg mest vel i et par pene sko

Løytnant Erik Fonn i Artilleribataljonen trives i dress, men liker også aktiviteter som baserer seg på adrenalin, kroppskontroll og styrke.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Erik Fonn

Alder: 34 år

Yrke: Ass S3

Sted: Artilleribataljonen

– Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg er et utpreget B-menneske som sovner sent, sover lite og helst skulle sovet mer om morgenen. Jeg våkner som regel rundt 07.00 hvor jeg i panikk ser på klokken. Dette resulterer som regel i at jeg kaster av meg dynen, spretter ut av sengen med hurtig marsj mot badet.

– Hva er det første du gjør?

– Når jeg ankommer badet skyller jeg håret og sørger for at både håret og jeg selv er presentabel for det som måtte møte meg ila dagen. Jeg spiser ikke frokost, men tar gjerne en kopp kaffe eller en red bull før jeg farter videre til jobb.

– Når starter arbeidet?

– I henhold til arbeidsplanen starter jeg 07.30, men selve arbeidet starter først etter at jeg har tatt en runde innom de forskjellige seksjonene for å se hvordan det står til med de. Fordelen med dette er at man gjerne får med seg noe nyttig informasjon på veien.

– Pensko eller feltstøvler?

– Med en tidligere karriere i motebransjen er det ingen tvil om at jeg føler meg mest vel i et par pene sko, gjerne akkompagnert av en fin dress. Muligheten til å velge selv hvilket antrekk jeg skal kle meg i fra morgenen av er savnet.

– Pumpe jern eller løpe maraton?

– Pumpe jern, maraton har jeg ingen intensjon om å fullføre. Løping er dessverre et nødvendig onde i denne profesjonen for en stutt kar som er bygd for korte og eksplosive spurter. Jeg er rastløs og liker meg best innenfor idretter og aktiviteter som baserer seg på adrenalin, kroppskontroll og styrke.

– Beste triks for velferd på øvelse?

– Normalt sitter jeg som BC natt på øvelse, som en del av nattlaget er det etablert et behov for rikelige mengder energidrikke, lakris og en god dose bitterhet og galgenhumor. Samtidig anbefales det å ha med seg noen treningsstrikker for å gjøre opp for lakrisen, og til slutt en god bok til de timene hvor alle andre sover.

NØDVENDIG ONDE: Løping er dessverre et nødvendig onde i denne profesjonen for en stutt kar som er bygd for korte og eksplosive spurter, sier Fonn.

– Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Som instruktør under alliert vintertrening med USMC var det selvfølgelig forskjeller i fremgangsmetoder, men den viktigste erfaringen var at mine kulturelle fordommer ble utfordret.

– Hvem ville du aller helst delt en pose FR med og hvorfor?

– Det hadde vært interessant å ha en lunsj med Harald Høiback. Jeg har enorm respekt for mannen, grunnet hans integritet, evne og vilje til å skape debatt rundt temaer som mange forsvarsansatte anser som tabu. Det er alt for få i vår profesjon som tør å stå opp for meninger de selv har. Jeg tror Forsvaret hadde vært mer fremoverlent og innovativ om flere var som han.

– Smartklokke – Yay or Nay?

–Nay, jeg har aldri eid en smartklokke så valget er enkelt. Men opplevelsen er at telefonen bidrar med det jeg har behov for, og jeg hadde nok uansett foretrukket en fin klokke som passer til dagens utvalgte antrekk.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen generelt i Forsvaret er at begreper som funksjonelt fravær og interneffektivisering har blitt en fast del av vår hverdag, og i stor grad påvirker alt vi gjør på lavere nivå.

– Disse faktorene fører til at vi sliter med en oppdragsportefølje som er for ambisiøs i forhold til personell og kompetanse tilgjengelig. Kombinert med et stort frafall av offiserer og befal blir personell med for lite kompetanse og erfaring løftet opp i midlertidige stillinger som igjen gir et større gap mellom oppgaver og forutsetninger.

– Det er et behov for i større grad å skape kompetanse og utvikling blant de som ønsker en karriere i Forsvaret. Samtidig må vi gi de reelle intensiver for å bli. Konkurransedyktig lønn, tilbud om et skikkelig hjem og pendlerrettigheter for kategorier som i dag faller utenfor, er elementære tilbud som bør være på plass mtp lokasjonen hvor de fleste i Forsvaret tjenestegjør.

Powered by Labrador CMS