Morgendrillen

PORSANGER: Sjef Finnmark landforsvar, Jørn Qviller. Fotografert på Garnisonen i Porsanger, august 2023.

Jørn Qvillers største kulturkrasj involverer ostefondue og lange baguetter på tur i Alpene

Sjefen for Finnmark landforsvar foretrekker utvilsomt feltstøvlene, men det gikk likevel greit når U. S. Marine Corps arrangerte «fancy Friday».

Publisert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Jørn Qviller

Alder: 50

Yrke: Sjef for Finnmark landforsvar.

Sted: Porsangmoen.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen.

– Noen ganger i uka står jeg opp klokken 05:45 og starter dagen med en treningsøkt. Det skjer ikke hver dag, men er en vane jeg dro med meg fra jeg tjenestegjorde i USA.

Hva er det første du gjør?

– Jeg begynner å bli en godt voksen mann, så det første jeg gjør er å gå på do.

Når starter arbeidet?

– Det starter 07.30, deretter går jeg i Finnmark landforsvar (FLF) OPS klokken 07.45 for å få en oppdatering på hva som har skjedd siste 24 timer i mitt ansvarsområde.

Pensko eller feltstøvler?

– Det er helt klart feltstøvler. Jeg trives i felt og i operativ avdeling. Men må man så må man. Rett før jeg tok over FLF så jobbet jeg Forsvarsstaben med pensko hver dag.

– Før det var jeg tre år i USA med U. S. Marine Corps. Der hadde vi «fancy Friday» og måtte gå med pensko hver fredag. Det gikk greit.

Beste triks for velferd på øvelse?

– God kaffe. En espresso laget med en bialetti på primus er prima. Kanskje noen selvplukka multer også.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Jeg sier ja takk begge deler. Som gammel infanterist så er ikke knær og hofter helt med lenger, så det blir ikke så mye løping som jeg skulle ønske. Derfor blir det mer sykling. Trives veldig godt med sykling.

– Apropos sykling; Major Tor-Espen Jolma i FLF stab har nettopp sykla alle tre distansene på Offroad Finnmark på til sammen 1150 km. En maskin. Jeg må også nevne GSV som skal arrangere ultraløp langs grensen fra Jarfjord grensestasjon til havet. Rundt 70 km i for det meste terreng.

Rareste kulturkræsjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Det må være da troppen min var på utveksling i Frankrike med franske alpejegere. Vi skulle på fjelltur i alpene og maten vi fikk med var for å lage ostefondue. Vi fikk utlevert lange baguetter, ost og store metallfat. Veldig upraktisk og vi var ganske sultne på den utmarsjen.

Hvem ville du helst delt en post FR (feltrasjon) med?

– Oberst Arne Dagfinn Dahl. Han var første sjef for Finnmark landforsvar.

– Han gikk bort i 1990 så det er dessverre ikke mulig. Jeg skulle likevel gjerne ha snakket med han om hans erfaringer med å lede operasjonen med å frigjøre Finnmark fra november 1944 til freden i mai 1945. Et utrolig krevende og komplekst oppdrag med altfor lite ressurser.

Smartklokke - yay or nay?

– Yay, bruker det daglig. Men det er litt upraktisk. Vurderer en mindre avansert klokke.

Hva er den største utfordringen nå, for din arbeidsplass og for Forsvaret generelt?

– For Forsvaret generelt er det å beholde ansatte. Forsvaret skal øke i størrelse og ha flere ansatte i fremtiden. Da må vi bruke mer penger på folka våre sånn at folk blir lenger i Forsvaret. FLF skal vokse betraktelig i tiden fremover noe som kommer til å bli krevende når det gjelder å øke antall erfarne offiserer og sersjanter.

– Der vi lykkes veldig godt om dagen er å motivere våre svært dyktige vernepliktige til å søke videre tjeneste og utdanning i Forsvaret. Det lover godt for fremtiden, men vi må også evne å beholde de erfarne. Også er jeg bekymret for at vi er for trege til å investere i nytt materiell som erstatning for det vi donerer til Ukraina, samt det som skal til for bygge opp våre nye avdelinger.



Powered by Labrador CMS