Morgendrillen

MALI: Morten Skaret Sørensen er nestkommanderende kompani på Akershus festning. Her fotografert på jobb i Mali.

Ifølge Morten er en spesiell type ost nøkkelen til velferd på øvelse

I alle fall så lenge du husker å ta av emballasjen. Senegalesiske feltrasjon-vaner er imidlertid hakket mer uvant for offiseren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Morten Skaret Sørensen

Alder: 29

Yrke: Yrkesoffiser, fungerende NK kompani.

Sted: Akershus festning.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg står opp et sted mellom 05.30 og 06.00 hver dag.

– Står opp så stille som mulig sånn at jeg ikke vekker samboeren min eller sønnen vår på fire måneder. Da kan de få sove ut og få en fin start på dagen.

Hva er det første du gjør?

– Det første jeg gjør er å gå på badet, pusse tenner og gå på do. Deretter er det frokost, før jeg trasker bort til toget.

Når starter arbeidet?

– Vanligvis 07.30.

Pensko eller feltstøvler?

– Feltstøvler. Etter min mening et stykk undervurdert utstyr. Når de er inngått er de fantastiske sko som funker bra i vårt norske klima.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Etterhvert som jeg har blitt eldre er jeg nok mer over på å løpe. Synes det er veldig deilig å koble av med en lang løpetur alene eller sammen med gode kompiser.

ØVELSE: Sørensens FR-tips går ut på å slenge en babybel snack-ost i feltrasjonen.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Babybel ost oppi FR er helt magisk på øvelse. Det er derimot viktig at du tar av den røde voksforseglinga først. Hadde en lagfører i den tidligere troppen min som prøvde babybel for første gang, men unnlot å ta av dette. Ble ingen favoritt for hans del.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Da jeg var i Mali hadde vi camp ved siden av senegalesere. En morgen da vi jogget rundt leir så vi at de hadde tre geiter stående i hjørnet av campen sin. Da vi jogget dagen etter var geitene borte, men det hang noen geiteskinn i piggtråden på gjerdet deres. Disse tre geitene var da blitt messemiddagen deres i de neste ukene. Det var en noe ferskere feltrasjon enn hva jeg er vant med fra Norge.

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Jeg har en tidligere sjef fra tiden min på Ørlandet som nå er blitt bataljonssjef der oppe. Han har gitt meg mye gode råd og vært en viktig rollemodell for meg gjennom min karriere. Jeg skulle gjerne delt en FR med han og fått gode råd og snakka om artige minner. Hvis ikke han er tilgjengelig får det bli kong Harald. Ser for meg at han er fan av torsk i kremet karrisaus.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay. Ikke alltid like praktisk i hverdagen som forsvarsansatt, men et kjempefint verktøy for å logge trening i hverdagen.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– For oss på Akershus festning opplever jeg at det tidvis er utfordrende å gi soldatene våre en god nok oppfølging gjennom deres tjeneste. Vi som befal opplever en arbeidsmengde som stadig vokser, og at vi rett og slett ikke har nok stillinger til å dekke over arbeidsmengden i perioder. Dette opplever jeg særlig på troppsnivå, og dette går direkte utover soldatene. For å løse dette trenger vi flere erfarne befal i troppene våre, noe som fører meg videre til neste spørsmål.

– Jeg mener at det er en utfordring for Forsvaret som organisasjon at det stadig er et frafall av erfarne spesialister og offiserer på taktisk nivå. Svært mange går over til det sivile på grunn av manglende utfordringer over tid, manglende karriereutvikling eller bedre betingelser utenfor Forsvaret. Her mener jeg vi som organisasjon har forbedringspotensiale, og at vi har mulighet til å beholde kompetansen i større grad enn hva vi gjør i dag.

Powered by Labrador CMS