Nyheter

FORTSETTER DIALOGEN: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier regjeringen og forsvarssjefen vil ha videre dialog om stridsvognanskaffelsen.
FORTSETTER DIALOGEN: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier regjeringen og forsvarssjefen vil ha videre dialog om stridsvognanskaffelsen.

Tidfester stridsvogn-råd

Regjeringen skal ifølge DN ha mottatt et råd fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen om å droppe stridsvognanskaffelsen. Nå har forsvarsministeren svart Stortinget om når rådet kom.

«Forsvarsdepartementet mottok en vurdering fra forsvarssjefen 2. november 2022. Vurderingen er gradert.»

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i et brev til Stortinget. Det er et svar på et skriftlig spørsmål fra Venstre-leder Guri Melby.

Hun oppsummerte at Dagens næringsliv 24. november skrev at forsvarssjef Eirik Kristoffersen har frarådet regjeringen å anskaffe stridsvogner. I etterkant har Gram informert om at regjeringen vil gå videre med anskaffelsen som planlagt.

Etter planen skal kontrakten for 82 stridsvogner med en kostnadsramme på 19,3 milliarder kroner signeres i løpet av året. Alternativene er Leopard 2A7 fra Tyskland og K2 Black Panther fra Sør-Korea.

Melby skriver at hun leser situasjonen som at regjeringen ikke vil ta tilrådningen til følge.

«I så fall vil det være relevant å vite hvor lang tid statsråden og departementet brukte på å vurdere forsvarssjefens militærfaglige begrunnelser og å ta en beslutning om å ikke ta den oppdaterte tilrådningen til følge», skriver hun i sitt skriftlige spørsmål.

Gram skriver i sitt svar til Melby at regjeringen planlegger for anskaffelse av stridsvogner, at prosessen går videre i tråd med fremdriftsplanen som er lagt og at regjeringen vil ha videre dialog med forsvarssjefen om hans vurderinger knyttet til anskaffelsen.

Powered by Labrador CMS