Nyheter

SJU MILLIARDER: Statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum og forsvarsminister Bjørn Arild Gram holdt torsdag pressemøte om forsvar.

Sju milliarder mer til forsvar i revidert nasjonalbudsjett

To milliarder skal gå til mer aktivitet i Forsvaret. Fem milliarder skal gå til å begynne på tiltakene i langtidsplanen. 

Publisert Sist oppdatert

Det norske forsvarsbudsjettet øker dermed fra 91 milliarder kroner til 104 milliarder allerede i år. Her er milliardene som skal styrke Ukrainas forsvarsevne inkludert.

Det betyr at Natos toprosentmålet oppnås i løpet av 2024.

– Innen 2036 skal Forsvarsbudsjettet være på 166 milliarder 2024-kroner, sa Støre på en pressekonferanse torsdag formiddag.

Det er en økning på 80 prosent fra årets budsjett.

Pengene skal brukes både for å øke den operative evnen til Forsvaret, og å starte arbeidet med den nye langtidsplanen allerede i år.

Kraftig økning siden 2021

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Fram (Sp) var også til stede under pressekonferansen.

– Da vi overtok høsten 2021, var forsvarsbudsjettet snaut 65 milliarder kroner. Nå blir det nesten 105, sa Vedum.

Gram slår fast at regjeringen forslag til ny langtidsplan er ambisiøs.

– Tung satsing som er nødvendig for å møte de sikkerhetspolitiske utfordringene vi står overfor, sa forsvarsministeren.

Skal styrke «alt»

Alle domener skal styrkes, ifølge Støre.

– De investeringene vi skal gjøre nå, kan vi ikke vente på. Fem milliarder skal brukes til å forsere investeringer og tiltak i langtidsplanen. Blant annet skal vi fremskynde oppstart innen bygg, eiendom og anlegg, og ikke minst fremskynde anskaffelsen av luftvern, sa Støre.

– Vi skal øke den operative evnen til Forsvaret. 2 milliarder kroner går til å trene, øve og fly mer, og for å håndtere den ekstraordinære kostnadsveksten, la han til.

– Helt nødvendig

Regjeringen la fram Forsvarets langtidsplan i april, og denne skal behandles i Stortinget.

– Vi tar forbehold om det, men det er viktig å komme i gang, sa Støre.

Høyres forsvarspolitiske talsperson Hårek Elvenes kaller bevilgningen for helt nødvendig.

– Oppbyggingen av Forsvaret må forseres i lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen. Bevilgningen må hurtigst mulig omsettes i økt nasjonal kampkraft, sier han.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS