Nyheter

UT MOT ANKEN: SVs Ingrid Fiskaa ber regjeringen og forsvarsministeren løse pensjonsfloken.

Ber Gram komme på banen etter anke: – Strategisk bommert

Stortingspolitiker Ingrid Fiskaa (SV) mener regjeringen sender Statens pensjonskasse foran seg. 

Publisert

Statens pensjonskasse har valgt å anke lagmannsrettens dom som fastslo at to tidligere ansatte i Kystvakten hadde rett til å tjene opp pensjon på fartøys- og vakttillegg. 

Det har vekket reaksjoner både blant folk i og utenfor Forsvaret. 

Det gjør det også på Stortinget. Det er bare to uker siden Utenriks- og forsvarskomiteen uttalte klart og tydelig at en større del av inntekten må bli pensjonsgivende.

Les mer om saken: Staten anket pensjonsdom: – Vi er svært skuffet

Derfor liker komitemedlem og SVs stortingsrepresentant Ingrid Fiskaa dårlig at Statens pensjonskasse anker dommen.

– Å anke denne saken er en strategisk bommert. Det siste vi trenger nå, er at enda flere slutter i Forsvaret. Vi må gjøre alt vi kan for å holde på de dyktige fagfolka våre, og dette sender feil signal, sier Fiskaa til Forsvarets forum. 

– River grunnen under resten av planen

I verste fall kan anken gå på bekostning av alt som skal oppgraderes og investeres i langtidsplanen. 

– Først og fremst er prioritet nummer én for at langtidsplanen skal bli til virkelighet at Forsvaret beholder fagfolk. Da er dette noe som gjør at folk kan slutte. Får vi ikke stoppet personellflukten, river det grunnen under resten av planen, sier stortingsrepresentanten.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hun peker på at regjeringen må sette i gang forhandlingene så raskt som mulig med partene om at personellets inntekter blir pensjonsgivende. 

Leder i Norges spesialist- og offisersforbund Torbjørn Bongo var overfor Forsvarets forum klokkeklar på at det var en dårlig beslutning. 

– Hovedbudskapet er at vi er svært skuffet. Dette kommer til å bli mottatt svært dårlig hos folk, sa Bongo. 

Befalets fellesorganisasjon var også skuffet etter dommen.

– Dommen fra lagmannsretten var klar og tydelig på at vakt- og fartøystjeneste skal gi opptjening til pensjon. At staten velger å anke dommen er nok et dårlig signal til ansatte i Forsvaret. I ytterste konsekvens kan det føre til at ansatte velger å slutte i Forsvaret, sier leder Dag Stutlien i en pressemelding.

Rune H. Kristoffersen, juridisk direktør i Statens pensjonskasse, uttalte derimot etter ankebekreftelsen at Forsvaret ikke har behandlet disse tilleggene som pensjonsgivende de siste årene.

– Arbeidsgiver rapporterer ikke vakt- og fartøytillegg som pensjonsgivende inntekt til oss. Forsvaret har heller ikke betalt pensjonspremie og de ansatte er ikke trukket to prosent medlemsinnskudd til SPK av tilleggene, sa han i en pressemelding.

De mener at dommen var for generell og bygger på feil rettslig grunnlag. 

Kommer med forventning

Fiskaa skjønner at ansatte blir forvirret etter utspill fra staten og rettssaken.

– Jeg forstår veldig godt at ansatte i Forsvaret blir frustrerte og lurer på i all verden på hva som gjelder.

Derfor kommer hun med følgende bønn:

– Jeg forventer at regjeringen og forsvarsministeren kommer på banen og avklarer hvordan de skal løse denne saken, i stedet for å skyve Statens pensjonskasse foran seg.

Forsvarets forum har lagt Fiskaas kritikk frem for kommunikasjonsavdelingen i Forsvarsdepartementet. Henvendelsen er ikke blitt besvart.

Powered by Labrador CMS