Nyheter

NYTT VERKTØY: Oberst Eirik Stueland ved Maritim helikopterving og flaggkommandør Oliver Berdal leder avdelinger som skal bruke det nye maritime helikopteret.
NYTT VERKTØY: Oberst Eirik Stueland ved Maritim helikopterving og flaggkommandør Oliver Berdal leder avdelinger som skal bruke det nye maritime helikopteret.

Kystvakt-sjefen og sjefen for Maritim helikopterving er glade for helikopternyhet

Nyheten kommer samtidig som Kystvakten faser inn nye helikopterbærende skip.

Publisert

Tirsdag sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram på en pressekonferanse i Oslo at regjeringen har besluttet å kjøpe seks nye maritime helikoptre. Første leveranse skal være på plass i 2025, ifølge Gram.

Flaggkommandør og sjef for Kystvakten, Oliver Berdal, sier til Forsvarets forum at han ser frem til å få MH-60R Seahawk om bord på helikopterbærende fartøy i Kystvakten. Han har kun positive ting å si om helikopternyheten fra Gram, og om valg av helikopter.

– Dette betyr at de tre nye skipene i Jan Mayen-klassen og KV Svalbard får helikopter. Helikoptrene vil også kunne lande på Marinens fregatter, sier Berdal til Forsvarets forum.

Det første skipet i den helikopterbærende Jan Mayen-klassen ble døpt i november i fjor. Og de neste to er snart klare. Forsvarsmateriell (FMA) opplyser til Forsvarets forum at levering KV Bjørnøya etter planen vil skje over sommeren, mens KV Hopen skal leveres i første kvartal i 2024.

Berdal sa i fjor høst i et intervju med Forsvarets forum at det å bidra til å løse helikopterutfordringene man har hatt i Kystvakten siden 2015, har vært en av hans største og viktigste oppgaver i jobben som sjef. Han sa også den gang at han var glad for at regjeringen besluttet å kansellere NH90-avtalen

– Helhetlig støtte til Sjøforsvaret

Sjefen for Maritim helikopterving (MHV) på Bardufoss, oberst Eirik Stueland, sier til Forsvarets forum at han er svært fornøyd med Grams helikopternyhet.

– Det er veldig viktig for oss vi får disse helikoptrene, og kan gi helhetlig støtte til Sjøforsvaret og Kystvakten, samt at vi kan operere i det maritime miljøet så snart som mulig, sier Stueland.

Han legger til at helikopteret har en besetning på tre eller fire personer, og det vil være plass til seks til åtte passasjerer, avhengig av konfigurasjon.

– Seahawk er velprøvd og kapabel teknologi som flere nasjoner bruker, herunder Danmark. Helikopteret er velegnet til våre områder og våre fartøyklasser.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen er også fornøyd:

«Det er bra at det er tatt en beslutning om anskaffelse av et nytt maritimt helikopter til Forsvaret. Denne beslutningen gir forutsigbarhet for folkene våre. Seahawk er et godt og vel utprøvd helikopter som vil gjøre oss i stand til å løse kystvaktsoppdraget på en enda bedre måte», skriver Kristoffersen i en e-post til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS