Morgendrillen

MUSIKKSJEF: Trine Minken Amble er sjef i Sjøforsvarets musikkorps, et av to helprofesjonelle orkester i Bergen.
MUSIKKSJEF: Trine Minken Amble er sjef i Sjøforsvarets musikkorps, et av to helprofesjonelle orkester i Bergen.

Sjefen for Sjøforsvarets musikkorps har blitt underholdt med mongolsk strupesang i en container i Sør-Sudan

Selv underholdt hun med «støveldansen» fra The Julekalender, noe som begeistret den kenyanske bataljonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

Navn: Trine Minken Amble

Alder: 49

Yrke: Orlogskaptein og sjef Sjøforsvarets musikkorps

Sted: Bergenhus festning

– Er A-menneske, så spretter gjerne opp før klokken ringer. Har en innebygd revelje om morgenen og en av-knapp som slår inn tidlig kveld. Også i helger, til min ektefelles fortvilelse.

Hva er det første du gjør?

– Slipper hunden vår Gustav ut fra rommet sitt og inn på stuen hvor han hopper rett opp i sofaen og sover videre. Jeg går på badet for det obligatoriske morgenstellet.

Når starter arbeidet?

– Arbeidet starter klokken 07:30 med en kaffekopp og nyheter. Jeg går så gjennom mail på ugradert nett og gradert nett, samt innkomne meldinger. Med personellansvar for en stab, et korps, vernepliktige og en lærling, er det stadig vekk noen hendelser som krever handling på morgenkvisten.

Pensko eller feltstøvler?

– Pensko. Musikerne har T1 (tjenesteantrekk 1) som kontorantrekk, og da er det naturlig at jeg som sjef benytter det samme antrekket. Da blir det pensko. Trives også best i T1, som har vært mitt kontorantrekk de siste 20 årene, med unntak av internasjonale operasjoner, hvor feltstøvler blir et must.

DÅP: Sjøforsvarets musikkorps har en rekke oppdrag gjennom året. Her spiller de under dåpen til Sjøforsvarets logistikkfartøy, KNM «Maud», i 2019.
DÅP: Sjøforsvarets musikkorps har en rekke oppdrag gjennom året. Her spiller de under dåpen til Sjøforsvarets logistikkfartøy, KNM «Maud», i 2019.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Ja takk, begge deler. Jeg har riktignok aldri løpt helmaraton, men flere halvmaraton. Jeg liker både å løpe og trene styrke for å holde meg i form. Allsidighet er viktig for å unngå belastningsskader og styrke muskulaturen, særlig i min alder.

Beste triks for velferd på øvelse?

– Er jo opprinnelig utdannet i Hæren, og det beste trikset for velferd på øvelse var å alltid ha et tørt klesskifte i sekken. Dette praktiserer jeg fortsatt på fjell- og teltturer. Lærte dette av min hyggelige og dyktige befalsskole-medelev, Morten Heggdal, som reddet livet mitt i forbindelse med en særdeles våt og kald natt under øvelse på Sviland i 1991.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Innestengt i en container pga styrtregn i Wau i Sør-Sudan ble vi underhold med strupesang fra mannlige offiserer fra den mongolske bataljonen. Alle representerte nasjoner måtte bidra med underholdning i påvente av at været lettet.

– Alene som norsk følte jeg veldig på presset til å komme opp med noe originalt. Det ble «støveldansen» fra The Julekalender mens jeg sang Per Spelman. Dansen slo så pass an at hele den kenyanske bataljonen som vi besøke, danset «The shoe dance» i messen på kvelden.

Skulle det være tvil, er dansen slik:

Hvem ville du aller helst delt en pose FR (feltrasjon) med og hvorfor?

– Det må bli oberstløytnant Bolor Crystal og major Bhavani Ravikumar, gode kollegaer og venner fra tiden i UNMISS (FNs fredsbevarende styrke i Sør-Sudan).

– To sterke damer som har brutt barrierer og gjort karrierer i henholdsvis den mongolske og den indiske hær. Vi fikk aldri tatt ordentlig farvel da det brøt ut borgerkrig i Sør-Sudan på slutten av misjonen vår. Skulle gjerne delt en pose FR med dem og mimret om tiden sammen i Juba og blitt oppdatert på livet og karrierene deres. Hadde garantert blitt go`stemning og gjensynsglede.

Smartklokke – yay or nay?

– Yay til trening, nay til penklær. Klarer ikke å gå med smartklokke til kjoler eller andre penklær, blir helt feil for meg. Er generelt glad i klokker og liker å variere klokke med bruk og anledning.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– Den største utfordringen nå under pandemien er å holde musikerne mine i vigør og motiverte. Alt av egne konserter og samproduksjoner er avlyst ut januar 2022 og også alle militære oppdrag er kansellert i desember, med noen få hederlige unntak.

– I likhet med resten av Forsvaret settes det krav til interneffektivisering i Sjøforsvarets musikkorps, dette blir tøft i et allerede stramt budsjett for 2022, hvor faste driftskostnader tar store deler av budsjettet før vi har spilt en tone.

– For Forsvaret generelt blir det nok også tøft å klare kravene til innsparinger og intern effektivisering i årene som kommer. Dette samtidig som man skal bygge opp et høyteknologisk og moderne forsvar, med personell med riktig kompetanse på plass til rett tid.

Powered by Labrador CMS