Nyheter:

Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS kolliderte torsdag 8. november i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland.

Generaladvokaten er ferdig med å vurdere straffansvar i Helge Ingstad-forliset

Politiet håper de kan sende fra seg en innstilling innen utgangen av juni.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vår vurdering i Helge Ingstad saken er sendt til politiet. Påtegningen med vurdering herfra tilhører nå straffesakens dokumenter, opplyser generaladvokat Sigrid Redse Johansen til Forsvarets forum.

Generaladvokaten har vurdert straffansvar etter militær straffelov, begått av militærpersoner og straffansvar for Forsvaret som foretak.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne i Vest politidistrikt er påtaleansvarlig i etterforskningen av fregattkollisjonen. Han bekrefter at de har mottatt generaladvokatens vurdering.

– Vi har lest igjennom det, men ikke konkludert noe ennå, forteller Mevatne.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no.

Venter på Sjøfartsdirektoratet

Han sier de Ikke har gjort noen endringer i antall mistenkte eller status på disse.

– Hvis det er grunnlag for det, vil vi komme med forslag på antall mistenkte, opplyser han.

Men først må saken ferdigstilles. Han ønsker ikke å si noe om innholdet i vurderingen fra generaladvokaten, men forteller at det fortsatt gjenstår litt etterforskningsarbeid, samt at de venter på en en uttalelse fra Sjøfartsdirektoratet før politiet kan si seg ferdig med sin del.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne

– Hva vil dere ha fra Sjøfartsdirektoratet?

– En maritim uttalelse om hvordan du oppfører deg på sjøen som fører av båt. En faglig vurdering fra deres side. Sjøfartsdirektoratet er formelt sett fagmyndighet her, forteller Mevatne.

Han sier at de ba om uttalelsen rundt påsketider og håper at den kommer så fort som mulig, slik at de kan sende over saken til statsadvokaten innen utgangen av juni.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Riksadvokaten beslutter

Etter at saken har vært hos statsadvokaten går den til riksadvokaten for en endelig vurdering.

Fregatten, som natt til 8. november 2018 kolliderte med tankskipet Sola i Hjeltefjorden utenfor Bergen, havarerte kort tid etter ulykken. I etterkant har Havarikommisjonen pekt på avvik hos både Sjøforsvaret, tankskipet og trafikksentralen Fedje. Havarikommisjonen, Sjøforsvaret og Politiet har gjennomført hver sin undersøkelse av saken.

I midten av mars opplyste politiadvokat Ole Bjørn Mevatne at det ikke var endret status på mistenkte i saken, og at ingen vurderinger vil bli gjort på dette før saken går videre til statsadvokaten.

Riksadvokat Jørn S. Maurud.

Det er i dag fire personer med status som mistenkt i saken. Det gjelder losen og kapteinen på tankskipet Sola, vaktsjefen på KNM Helge Ingstad og operatøren ved trafikksentralen på Fedje.

Kapteinen på Sola TS hadde ansvar for å klargjøre fartøyet før de skulle forlate terminalen, og etterforskningen knytter seg til dekksbelysningen. Vaktsjefen på KNM Helge Ingstad var ansvarlig på broen da kollisjonen skjedde, mens operatøren ved trafikksentralen skal være mistenkt for uforstand i tjenesten, skrev NTB i august i fjor.

Powered by Labrador CMS