Nyheter

XIAMEN: Den kinesiske byen Xiamen settt fra den taiwanske øya Lille Kinmen.

Takker USA for støtten

– Jeg er takknemlig for den sterke støtten fra USA til Taiwans demokrati, sa Taiwans påtroppende president i møte med utsendinger fra Washington.

Publisert

En amerikansk delegasjon var mandag på plass på øya for å møte Taiwans avtroppende president Tsai Ing-wen og den påtroppende presidenten Lai Ching-te.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Delegasjonen består av tidligere viseutenriksminister James Steinberg og sikkerhetsrådgiver Stephen J. Hadley. Besøket var varslet i forkant.

– Som vi har gjort tidligere etter et presidentvalg i Taiwan, har den amerikanske regjeringen bedt tidligere høytstående embetsmenn om å reise til Taiwan som privatpersoner, sto det i en pressemelding fra American Institute in Taiwan (AIT), som i praksis fungerer som USAs ambassade, dagen i forveien.

Delegasjonen, som beskrives som uformell, skal være på Taiwan til tirsdag der Steinberg og Hadley også skal møte andre politiske ledere på øya.

Takker USA for støtten

Tsai tok imot de to amerikanske utsendingene.

– Besøket deres er svært betydningsfullt. Det viser fullt ut amerikansk støtte til Taiwans demokrati og understreker det nære og sterke partnerskapet mellom Taiwan USA, sa Tsai til Steinberg og Hadley.

Lørdag gikk Tsais partifelle og sittende visepresident, Kina-kritikeren Lai Ching-te, seirende ut av presidentvalget på Taiwan. Partiet DPP vant dermed sitt tredje valg på rad, men tapte samtidig flertallet i nasjonalforsamlingen. Lai tiltrer som president 20. mai.

NY PRESIDENT: USAs tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Stephen Hadley (til venstre) møter påtroppende president Lai Ching-te i DPP-partiets hovedkvarter i Taipei mandag.

Lai sa til de to amerikanerne at han håper USA kan fortsette å støtte Taiwan, og han sa at hans regjering kommer til å forsvare fred og stabilitet i Taiwanstredet.

– Jeg er takknemlig for den sterke støtten fra USA til Taiwans demokrati, noe som viser det nære og solide partnerskapet mellom Taiwan og USA, sa Lai da han møtte delegasjonen.

Ett Kina-prinsippet

Taiwan har vært selvstyrt siden Kinas kommunister vant borgerkrigen i 1949. Den tapende part, nasjonalistene, flyktet til øya og etablerte sitt eget styre der. Kina regner øya som en del av sitt territorium.

De aller fleste land i verden, deriblant Norge, forholder seg til «ett Kina-prinsippet» og anser dermed ikke Taiwan som et eget land. Også USA støtter dette synet, men USA er samtidig Taiwans viktigste internasjonale støttespiller både politisk og militært.

De to amerikanske utsendingene bedyret mandag at USAs Taiwan-linje fortsetter som før, og at amerikanernes støtte er bunnsolid.

– Vi ser fram til kontinuitet i forholdet mellom Taiwan og USA under den påtroppende regjeringen, og til felles innsats for å bevare fred og stabilitet i Taiwanstredet, sa Hadley.

Steinberg la også vekt på behovet for å bevare fred og stabilitet i Taiwanstredet og sa det er viktig å opprettholde dialog og «å unngå ensidige forsøk på å endre status quo».

Powered by Labrador CMS