Nyheter

NYE KLUTER: Taiwans nye president William Lai (DPP) med avtroppende president Tsai Ing-wen (t.v.) og visepresident Hsiao Bi-khim under innsettelsesseremonien utenfor presidentpalasset i Taipei.

– Kina må slutte 
å true Taiwan

TAIPEI (Forsvarets forum): William Lai ba Kina velge dialog fremfor konfrontasjon da han ble innsatt som president i Taiwan.

Publisert Sist oppdatert

Med lyden av brølende kampfly i bakgrunn ble Lai Ching-te – eller William Lai, som han også kalles – innsatt som Taiwans president mandag. Rundt 650 internasjonale gjester var møtt opp for å følge innsettelsesseremonien i Taipei. 

Blant gjestene var blant annet kong Mswati III av Eswatini, Marshalløyenes president Hilda Heine, Paraguays president Santiago Peña Palacios, Belizes statsminister John Briceño og Guatemalas utenriksminister Carlos Ramiro Martínez.

I sin innsettelsestale gjentok Lai sitt budskap om at Beijing må endre sin konfronterende tilnæring til Taiwan.

– Jeg ønsker å be Kina om å slutte å true Taiwan politisk og militært, å å samarbeide med Taiwan om å opprettholde fred og stabilitet i Taiwan-stredet og hele regionen, og sørge for at verden ikke trenger å være redd for krig, sa Lai.

Militær aktivitet

Forholdet til Kina er også noe som opptar tilskuerne.

Fastlands-Kina har de siste årene økte den militære aktiviteten rundt Taiwan, noe som har ført til at mange frykter en invasjon en gang i løpet av de neste årene. Taiwan er selvstyrt, men Beijing ønsker å gjenforenes med øya.

MODIGE ØRNER: Taiwans nye egenproduserte jagerfly AIDC T-5 «Brave Eagle» fløy over plassen foran presidentpalasset under seremonien.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.


– Jeg mener at forsvarsbudsjettet burde økes litt. Jeg håper at president Lai vil gjennomføre konkrete forsvarstiltak, sier Lin, som har reist fra den sørlige delen av øya for å følge innsettelsen.

– Burde ikke Folkerepublikken Kina også velge en president ved valg, for å respektere folkeviljen?, spør An-ling Dong, som også er til stedet på seremonien.

Skrøt av demokratiet

Lai tilhører Det demokratiske fremskrittspartiet (DPP), som ønsker å styrke Taiwans uavhengighet. Ettersom DPP ikke har flertall i Taiwans parlament, risikerer han å få begrenset gjennomslag for politikken sin.

UAVHENGIGHET: En mann på VIP-tribunen holder opp en lapp hvor det står «Taiwan Independence».


I talen kom minnet den ferske presidenten om at Taiwan er et ungt demokrati. Øya var en ettpartistat frem til slutten av 1980-tallet.

– Siden Taiwan først holdt direkte valg på presidenten, er vi blitt en av verdens mest levende demokratier, sa Lai.

HELIKOPTERE: Tolv helikoptre av fem forskjellige typer fløy over presidentpalasset under seremonien.
Powered by Labrador CMS